Gemma Observatory

Gemma Observatory

Architect
AW-ARCH
Location
United States
Project Year
2015
Category
Research Facilities
Stories By
AW-ARCH

Foard Panel
Anmahian Winton Architects + Client
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Decorative SteelConcentric Fabrication
Metal InstallerCrocker Architectural Inc.
Structural InsulatedFoard Panel
SteelQuinn Brothers Iron Works
Solar Panel DesignSunBug Solar
Rotating Rail MechanismTHK

Product Spec Sheet
Decorative Steel
Metal Installer
Structural Insulated
Solar Panel Design
Rotating Rail Mechanism
by THK

Gemma Observatory

AW-ARCH as Architects

This private astronomical observatory is located on a remote mountain summit in central New Hampshire. The site is characterized by granite outcroppings and is situated at the center of a three-mile radius “dark” landscape with very little light pollution to obstruct astronomical viewing.


Gemma’s design rejects a traditional dome in favor of a synthesized architectural form that maximizes usable space and responds to the stark geographic context. Its continuously faceted shape reflects the surrounding landform, and terraced concrete platforms transition between the summit’s bedrock and the building foundation, knitting together natural and man-made landscapes. An unconventional pattern of lock-seamed zinc cladding mediates between the irregular site topography and the building’s geometry, reflecting Gemma’s orientation to both geological and celestial landmarks. Its dimension, color, and patina evoke a material relationship to the gray granite outcroppings, while its heat transfer capability facilitates sky observation by minimizing temperature differential distortion.


As a counterpoint to the exterior and its context, the interior is lined with fir plywood, creating a haven of refuge and warmth from the harsh surroundings. The first floor is comprised of a research office, sleeping bunk, and warming room, and is super-insulated to prevent interior/exterior temperature differentials from creating heat eddies that would impede astronomical viewing. A helical stair leads from the cantilevered entry canopy to a fissure in the cladding that opens onto the exterior observation deck. Continuing, the stair arrives at the observatory’s primary viewing platform inside the faceted turret, its interior characterized by high ceilings, a larger telescope, and a camera array. A single person can rotate this turret by hand with an assembly typically used in high-precision manufacturing facilities, and a hand-cranked sliding hatch opens the telescope to the sky. A rift in the zinc cladding creates a corner window, framing Polaris when the turret is locked into the southern cardinal position.

Gemma Observatory

Foard Panel as Structural Insulated

A spectacular piece of functional sculpture, this astronomical observatory maximizes usable space while responding to its stark geographic context. A 3D model was used to coordinate between the steel structure, the foundation and walls, made from Structural Insulated Panels (SIPs). Produced by Foard Panel, the panels were cut in shop, where the best precision can be achieved. Because the building is not square or plumb, placement of the steel and the foundation was particularly difficult.


Cladding the SIPs, an unconventional pattern of lock-seamed zinc cladding further mediates between the irregular site topography and the building’s geometry. Its dimension, colour an patina evoke a material relationship to the grey granite outcroppings, while its heat transfer capability facilitates sky observation by minimizing temperature differential distortion.


As a counterpoint to the exterior and its context, the interior is lined with fir plywood, creating a haven of refuge and warmth from the harsh surroundings.


More from the Manufacturer:


The observatory is one of the most complicated jobs we have done to date. Foard Panel earns jobs like the observatory through our confidence that we can deliver even the most complex and innovative designs. The first and most important step of the process is creating a 3D model that coordinates between the steel structure, the foundation and our Structural Insulated Panels (SIPs). The first steps are to create a 3D model in AutoCAD and make sure it matches the designers’ intent and the steel fabricator’s drawings. That model allows Foard Panel to detail the cuts for the joints and all the various angles for each panel. The cutting is all done in the shop where we can contain the mess and get the best precision. Because the building is not square nor plumb, the placement of the steel and the foundation is difficult, and getting our panels’ placement correct is critical. In order to layout the panels’ starting point our lead designer and crew leader visited the site with the laptop and model to compare the as-built foundation and steel placement with our model. The design called for exterior insulation on the foundation so the wall panels starting point was not the edge of the concrete. The walls were not plumb nor did they all have the same angle, so the amount that the panels overhang the concrete is slightly different on each surface. Very high accuracy was necessary to make the angles work and allow the dome to spin freely. The keys to success on this project were accurate 3D models, precision of fabrication, and attention to detail in the layout of the sill. The Gemma Observatory required much more planning than than any other building of this size, but the careful attention to detail resulted in a spectacular piece of functional sculpture.


Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More