Fluid House

Fluid House

Architect
CJ STUDIO
Location
Songshan District, Taipei City, Taiwan | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Kuo-Min Lee

Fluid House

CJ STUDIO as Architects

When entering the house, one could easily perceive its fluidity at the first glance. It is continuous on the ceiling level but separated by individual partitions on the floor. The ceiling is a composite of several curved surfaces, the seams of which implicitly implying the activities underneath. Two sets of partitions with different angles delineate the living space as a polygon that explicitly points to different directions. Moreover, the partition divides the house into two parts: the public and private. The former, as mentioned above, is characterized with oblique angles and the latter is defined by orthogonal lines to distinguish the spatial qualities between them. In addition, the materials adopt a quiet atmosphere, accentuating only certain key characters. The basic tone is structured by the white ceiling and pandomo floor so that crucial elements can display its precious raw texture and color, like the oak wood table and carrara marble counter, orchestrating the flow around the space.


The living space is equipped with a home cinema and a mini bar to enhance the entertainment facilities for social activities. The required equipment includes a projector and a wine cooler that are both integrated into the space arrangement, the previous concealed within a simple white cabinet while the later hidden inside a counter table, so as to purify the visual experience and keep the space simple. To differentiate different function behavior from each other, different heights are applied to the counter table. To achieve this, objects of different materials are stacked up to form a sculpture-like furniture. In the same sense, lights and air conditioning vents are integrated into the ceiling; shoe storage and audio equipment are blended into the partition. Thus, subordinate furniture is no longer independent but merged into the space; and the space is transformed into a compound with multiple functions.


After passing an in-between turning defined by two curved partitions, one enters the private area that contains a bedroom, a bathroom and a walk-in closet. The space here still emphasizes its continuity but in an orthogonal order. The ceiling undulates up and down with the heights distributing different activities. The bathtub splits from the bathroom and is separately located in the middle, diverting the circulation around it. The walk-in closet is bordered by gray glass that allows the transparency or reflection based on the light condition. Again, the sink is separated from the bathroom, placed on a counter adjoining the wall. Similar to the previous approach, the trivial elements like the tap, the sink and the drawer are arranged to act as one piece of art by showing their geometry, texture in their composition.


The house is not huge, but satisfies the owner's essential needs, creating a flexible space for multiple activities during a relatively short stay. Leisure and work are combined with living and contained inside the house without being clearly separated. The multi-purpose utilities are allocated in a seamless, fluid environment and organized according to the owner's needs. Eventually, it is not just a hotel suite but also a real home in a traveler's mind.


Material:

Carrara Marble, Pandomo, Oak Veneer, Cement Paste, Paint, Black glass, Metal

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More