Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturerPORCELANOSA
Plumbing FixturesZen Bathworks
Light FixturesFoscarini
Aplomb Large LED Pendant Light
Windows & Sliding DoorsReynaers Aluminium
Light FixturesFlos
Painting Studio WindowMHB

Product Spec Sheet
Manufacturer
Light Fixtures
Aplomb Large LED Pendant Light by Foscarini
Windows & Sliding Doors
Light Fixtures
by Flos
Painting Studio Window
by MHB

Five Yard House

Miró Rivera Architects as Architects

The Five Yard House is one in a series of century-old bungalows that constitutes one of the oldest remaining neighborhoods in Austin. When the owners, a retired couple, bought the house to be closer to downtown in a walkable neighborhood, the building was crumbling and abandoned. Despite its condition, the clients chose to preserve and restore the bungalow. Behind it, a modern addition arranged around a series of landscaped outdoor spaces gives new life to the site while preserving its heritage.

Caption

The careful restoration of the original house preserves the scale and appearance of the surrounding neighborhood. The bungalow contains guest quarters in the original bedrooms, while the living areas were converted to an office and media room. The hardwood floors and architectural millwork were restored, and the old plaster was removed in selected areas to reveal the underlying shiplap.

Caption

A connector “bridge” serves as an extended threshold that transitions from the old house to the new. Beyond the bridge, a U-shaped addition embraces a central courtyard, taking advantage of the deep site and opening up to the landscape with floor-to-ceiling glazing that contrasts with the punched windows of the bungalow.

Caption

The home’s name reflects the concept of connecting the interiors to a series of unique outdoor spaces: five yards, each with a different approach to landscape. While the manicured lawn in front maintains the appearance of the traditional neighborhood, the design of the remaining four yards reflects a more informal approach. Accessible from the living room, kitchen, and master bedroom, the courtyard features ample seating and a bubbling fountain. Taking advantage of its northern exposure, a high-ceilinged painting studio opens onto an organic rock garden. Meanwhile, the master bedroom and bath connect to a yard that features an outdoor shower protected by gabion walls and dense foliage.

Caption

Read story in ItalianoEspañolFrançaisDeutsch and Português

Featured Projects
Latest Products
News
25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More