Fitzroy House

Fitzroy House

Architect
Mitsuori Architects
Location
Fitzroy, Victoria, Australia | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Michael Kai Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Metal deck roofLysaght
KLIP-LOK 700
Kitchen and BathroomsCosentino
Freestanding stone bathapaiser bathware
SinksAbey
Aluminium composite claddingAlucobond
TapwareAstra Walker

Product Spec Sheet
Metal deck roof
KLIP-LOK 700 by Lysaght
Kitchen and Bathrooms
Freestanding stone bath
Sinks
by Abey
Aluminium composite cladding
Tapware

Fitzroy House

Mitsuori Architects as Architects

KEY FEATURES 
• Compact inner city renovation and addition that beings together old and new.
• Innovative planning and configuration within an existing building that creates a family home capable of providing a range of communal and private spaces for each family member.
• A natural and rich material palette that works to make new architectural elements synonymous with the existing building fabric.

 

PROJECT DESCRIPTION
This renovation and extension to a narrow single fronted terrace house was the beginning of a family’s unconventional move from suburbia to inner city Fitzroy. Our clients sought to create an ‘edgy’ yet comfortable urban home for themselves and their two grown up children.

Our challenge was to transform a unusually narrow terrace house into a functioning family home. The heritage fabric of the building had been heavily but poorly modified leaving very little intact to restore. We took this as an opportunity to entirely redefine the spaces within this building. A light filled communal living room became the heart of the home. With a sculpted plywood ceiling above a two-storey void, this space is bathed in an abundance of natural light. Existing brickwork was retained and re-used for the new portions of the house, with reverse brick veneer providing a beautiful visual feature internally as well as a thermally efficient wall construction to the new living space. Recycled timber beams were incorporated into the structure of the building in response to the client’s love of timber and connection to the timber industry.

The homes private spaces are ‘tucked’ into other parts of the house and existing roof, making use of all available space and allowing us to strengthen the sense of separation and privacy. At the upper floor, two separate bedroom zones are connected via a split staircase and an open walkway provides a bridge to a rooftop balcony. The lower level utilises skylights to draw light deep into the house, creating a serene ambience to the master bathroom and providing a dramatic view of the sky from the bath.

 

ARCHITECT’S STATEMENT
This project demonstrates that a small footprint is no barrier to creating a functional family home that is both unexpected and deceptively spacious. Our approach to this compact renovation was to preserve the character of the original building as much as possible and make sure that any new additions became synomous with the original fabric. The use of rich and natural materials and finishes are coupled with architectural detailing that seemlessly combines old and new whilst reflecting the character and sensibilities of our clients.

 

Material Used :
External walls 
-Cement render
-Reclaimed brick (from site)
-Alucobond aluminium composite cladding

Roofing 
-Lysaght Kilp Lok 700 metal deck roof

Internal walls 
-Resene paints
-Stained plywood ceiling and wall panels
-Recycled timber beams
-Reclaimed brick walls (from site)
-Plasterboard walls & ceilings

Windows & doors 
-Skyrange steel windows & doors
-Atlite & Velux skylights
-Designer Doorware hardware

Flooring 
-Polished Concrete Flooring
-Recycled timber fl oor boards and stair treads
-Quantum Microfl oor fi nish
-Prestige Carpets pure wool carpet
-Porcelain tile fl ooring

Lighting & Electrical 
-Masson for Light
-ISM Objects feature lights
-Clipsal electrical switches

Kitchen 
-2 pack polyeurethane joinery paint fi nish
-Solid timber joinery
-Consentino Dekton ultra compact surface benchtops
-Abey Sinks
-Astra Walker Tapware
-Qasair Rangehood
-Hafele fi ttings

Bathrooms 
-Porcelain fl ooring and wall tiles
-Consentino Dekton ultra compact surface benchtops
-Apaiser freestanding stone bath
-Astra Walker tapware & fi ttings
-Caroma sanitaryware
-Veitch shower grate
-Hydrotherm heater towel rail

Laundry 
-Polytec Melamine joinery fronts and benchtop
-Ceramic wall tiles
-Abey laundry trough
-Astra Walker tapware

Window Furnishings 
-Helioscreen internal and external blinds & awning
-Shadefactor Warema external venetian blinds

Read story in PortuguêsEspañolFrançaisDeutsch and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More