Etihad Museum

Etihad Museum

Architect
Moriyama & Teshima Architects
Location
Dubai - United Arab Emirates | View Map
Project Year
2016
Category
Museums
Victor Romero

Etihad Museum (Union Museum)

Moriyama & Teshima Architects as Architects

Situated on Dubai’s Waterfront, the Etihad Museum honours the United Arab Emirates’ (UAE) conception story. Comprised of a parabolic shaped Pavilion structure and subterranean Museum, the Etihad Museum is framed around the historic Union House where the nation’s Constitution was signed in 1971. Recognizable by its unique scroll-like form that mimics the parchment paper of the Constitution, the entry features bronze metal text citing the nation’s founding philosophy. Seven rows of embossed bronze columns mimic the form and angle of pens in motion, referencing the act of writing which formalized the seven emirates in this unification. 


The pavilion features a stark contrast in its material palette – pristine white marble floors extend throughout the space and form the Amphitheatre steps that allow for an informal gathering space for school groups and seminars to be held. While heavily textured, ribbed black marble stone envelops the building’s core and connects visitors to the upper level mezzanine that houses a café and flexible exhibition space.


A carefully crafted experience takes the Pavilion visitors below grade via a grand staircase and ramp whose forms echo the brilliant and flowing calligraphic lines of Arabic script. Once they have descended, visitors re-encounter the familiar circular form of Union House through a newly instated foundation wall clad in dune-like carved stone. This familiar element becomes a central organizing feature in the visitor flow through the museum, giving the visitor a constant point of reference as they navigate the massive open permanent gallery and supporting spaces that circumscribe it. 


The flow of movement is further highlighted by the billowing white ceiling planes that take form from the patterns of prevailing wind patterns rippling on the desert sands and is accentuated by the carved wood columns and luster of the bronze forms that highlight the warmth of this lower level.


Comprised mostly of permanent and temporary galleries, theatre, event spaces, and archival facilities, the planning of this underground museum relied on the absence of natural light in spaces that would not benefit from their exposure. The integration of two spacious sunken courtyards and four large skylights that connect to the plaza above allow for key functional areas: the classrooms, research library, administration offices, prayer rooms, and café were strategically clustered around these natural light sources to optimize their use. 


The nature of the Museum’s programming as an immersive learning environment demanded an ease and flow of movement to maximize the visitor’s experience. Multimedia screens are interspersed throughout the space and feature educational content to cultivate the site as an active historic and cultural campus.


Beneath the Etihad Pavilion's simple continuous double-curved skin is a highly sophisticated envelope and sub-substructure assembly. In order to achieve the large cantilevers of the curving shell that give the impression of a floating piece of paper, innovations in the steel super structure and cladding assemblies had to be made. Both the large Eastern entrance overhang and angled structural columns created a major structural eccentricity that required the primary glazed façade to become a part of the structure and act in shear. The single element structural glass columns for this façade also make it the world’s first sloping glass fin façade. 


Clad entirely in double-curved GFRP (Glass Fiber Reinforced Polymer), the Pavilion shell employed sophisticated parametric design strategies to precisely inform four core teams involved in the technical development of the complex envelope. These tools played a pivotal role in the design of the Pavilion’s panelization. After an exhaustive form search, a diamond subdivision was selected to emphasize the curvature of the folding paper form, with further subdivisions of the grid creating a secondary layer of micro texture and whirling movements across the windswept façade. During construction, a calligraphic dual coloured gradient frit was substituted with cutting edge glass coatings to maintain high levels of façade transparency whilst maintaining solar gain and glare control targets

Featured Projects
Latest Products
News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More