Estudi 1700

Estudi 1700

Architect
Nordest Arquitectura
Location
Palau-sator, Girona, Spain | View Map
Project Year
2018
Category
Offices
Filippo Poli

Estudi 1700

Nordest Arquitectura as Architects

The building of the new office from NordestArquitectura is placed in an old barn in Palau-Sator, an old medieval village in Girona, Catalunya.

 

The project trys to respect all the original building elements, showing them the maximum possible and accepting the modified parts during the life of the building, keep the once that are useful and deleting the once that can’t be useful for the new use of the building.

 

The renovation and its materializations dialogues with the original materials through the contrast and the overlaying of the new materials that make up the different spaces that form the needs program of the new office.

 

The spaces organization and its distribution respect the logics of the current structure and its adapted to the new functional requirements. On the ground floor there are the public parts of the program, reception, meeting room, multifunctional space, storage and services. The distribution is solved with three close volumes and another one semi open volume. These four volumes are placed on the corners, and it allows freeing a cross shape space in between them for the circulations and multifunctional space.

 

At the same time, this central space of circulations is related with the outside square with the big glazing from the entrance, on that way, the inside becomes a continuity of the outside public space. The other uses of this level are placed into the boxes. The first floor is totally use as a working area. An open space without divisions, where the main character is a huge table where all the team is working in parallel. The organization of this space is done by the furniture, table and shelves, custom made and special designed for the context of this project; they define the organization characteristics of this level.

 

The intervention is solved using a few materials beyond the existing ones. Keep the original stone where it can be seen, plaster on the parts of the walls and ceilings that didn’t show the natural stone, concrete pavement with dilatations joints, which with its composition showed the importance of the existing brick pillar, light wood wall divisions that wants to contrast with its lightness with the heaviness of the stone walls. All the furniture, tables and shelves are made with the same materiality. The main staircase it’s reused, we finish it with natural ceramic bricks, material that is present in other parts of the building. The railing is simply solved with ropes. All the functional and service parts (kitchen, storage, clothes cupboards ...) are placed inside the depth of the wood walls of the volumes. The entrance door, is made of wood, inside with the same finish as the rest, on the outside, it’s burned to achieve a finish with a special integration with the surrounding, and to get a protection.

 

The project has solved all the interactions between different materials, in between the old and the new, using joints. Joints that are materialized with void, with the absence of material. Is with that way, that we wanted to enhance the presence and the original essence of the building, because the new materials are simply overlie on the old materials, they never touch each other.

Read story in Español

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More