Elmire
Ulysse Lemerise
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Sinks and ToiletsCeramica Catalano
Faucets Fantini
Natural Stone CountertopsAtelier Stone Age
LightingLambert & Fils
Hutchison Collection
CeramicDaltile
Keystones
Concrete FlooringAtelierB

Product Spec Sheet
Faucets
Natural Stone Countertops
Lighting
Hutchison Collection by Lambert & Fils
Ceramic
Keystones by Daltile
Concrete Flooring

Elmire

La Firme as Designers

This project took a space in an early 19th century building that’s been a textile mill, a Campbell’s soup factory, and finally a condo complex, and tailored it to the clients’ personalities.

Caption
Caption

As much original structure was exposed as possible. Posts and joists of massive BC fir became a warm accent. A series of arches became a natural divide. They also served as counterpoint to the project’s centerpiece--a massive, multi-functional white oak construction. These contrasting elements organize the space into a rectangular area for the kitchen and salon, and an L-shaped loft for the master bedroom and bath, with a combination gallery, conservatory and meditative space.

The oak block creates a narrow entrance in an act of spatial compression that pays off with the reveal of the larger space. Running from there, it hides outerwear storage, a laundry room, a water closet with fixtures by Naoto Fukusawa, and coffee nook with stainless-steel counter and integrated sink. In the kitchen, it becomes a pantry.

One half of the client couple is an engineer and geologist. The kitchen embodies his love of minerals and culinary passion. The counter is laser-cutbent stainless-steel, the cabinets a mix of white oak and Fenix panels. Quebec’s geological richness is brought inside with the island countertop, a slab of black honed St-Henry granite. A table on a raised platform extends the island. At the salon, a higher split-level gives an elevated view of Mont Royal, and a custom drawer in it hides a guest bed.

On the other side of the arches are the gallery/conservatory and master bedroom/bathroom. In the bedroom, cabinets serve not only for clothes storage, but as a discreet home for the client’s wine collection. One wall of the bathroom features five slabs of book-matched Calacatta verde marble The rest is clad in tile, with a floor slanted for drainage. Natural light comes in from the gallery space through a band of glass blocks, in a wink to 1980’s condo design.

The gallery/conservatory is the loft area’s raison d’être. Bright and open, it puts on display the clients’ other great loves: an impressive collection of contemporary art and a space for playing music.

Caption
Caption
Caption

Read story in FrançaisDeutschItalianoPortuguês and Español

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More