Echo House

Echo House

Architect
PAUL RAFF STUDIO
Location
Toronto, ON, Canada | View Map
Project Year
2013
Category
Private Houses
Ben Rahn / A-Frame
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Floor TileCeramiche Refin S.p.A.
SuppliersEureka Lighting
ManufacturersOwens Corning
PaintsSherwin-Williams
ManufacturersStone Tile International
ManufacturersStûv

Product Spec Sheet
Floor Tile
Suppliers
Manufacturers
Paints
Manufacturers
Manufacturers
by Stûv

Echo House

PAUL RAFF STUDIO as Architects

Set on an expansive two acre (0.8 hectare) property in the Bridle Path neighbourhood of Toronto 

Canada, Echo House marries beautifully with its landscape.


A renovation and addition to an existing residence, Echo House was designed to suit the lifestyle of a cosmopolitan family that loves to cook, entertain, and host large family gatherings. The family desired a house that reflected their Asian Canadian background. Thus, the house’s architectural expression was inspired by the eastern philosophy of harmony with nature. This is evident in Echo House’s tranquil atmosphere, and in the ways it connects with its natural surroundings. You can now feel the breeze through the house, and enjoy the seamless flow of space from the house to the garden.


The best attributes of the existing property were conserved by employing a sophisticated architectural approach. Orchestrating a very considered, but no-holds-barred reconstruction created a subtle, dramatic, and refined family home, newly reoriented to the outdoors and characterized by serene and sculptural forms.


The renovation followed the owner’s request and architect’s mandate to be ecologically sustainable. The refurbished building’s exterior envelope exceeds contemporary high-performance standards for insulation. This strategy of rigorous and systematic improvements to the existing structure, in combination with new high-efficiency heating, cooling, and ventilation system, resulted in greater than 50% reduction to the house’s energy consumption, producing a spacious and environmentally responsible home.


Approaching the house, the 142 foot (43m) front façade is articulated with a long, low Algonquin limestone wall, with a taller volume of dark raked stucco beyond.


Within the frame of the limestone wall, an array of delicate wood screens creates a composed entrance forecourt. The screens, fabricated in reclaimed douglas fir, provide privacy for the guest bedrooms, while allowing them discreet garden views. The screens have a visually complex three-dimensional, filigree form, and are detailed with dark metal fasteners, an approach directly inspired by traditional craftsmanship of Korean antiques.


Upon entering the house through the low understated entrance, a vast, expansive interior space opens up beyond. The 18 ft (5.5m) high central living space affords direct, sweeping views of the gardens. Wrap-around clerestory windows flood the space with light, and provide powerful visual connections to the treetops and sky. The main garden façade of the house is defined by floor-to-ceiling and wall-to-wall glass punctuated with slender black columns. Huge sliding glass doors completely open the entire face of the house, fluidly and expansively connecting it to the magnificent garden, allowing the garden and terrace to frame the principal circulation. 


Design themes extend throughout. Based on traditional Asian patterns, large pivoting doors at the entry to the pool area were fabricated in laser cut steel filigree. A similar screen in the kitchen wing articulates the threshold from the ground floor up to the second floor art studio.


The same type of wood used for the privacy screens on Echo House’s façade recurs as a material expression: reclaimed Douglas fir forms the swimming pool ceiling as a sort of trellis. And in the kitchen wing, it wraps the outside of the two-storey volume of the building like carefully crafted furniture, expressing the traditional hardware and joinery theme echoed by entry forecourt screens.


From the generous study to the extended sitting area by the large kitchen, the house offers many opportunities for the family to enjoy each other’s company, working together at the large study table, chatting, or simply sitting by the fire.


The grace note of this formally arranged procession of spaces is the owner’s personal project, the new second floor photography studio, accessed via its own ‘secret stair’.


The name Echo House originates from its design aspirations and listening: be it the echo of birdsong or trees rustling in the wind. The homeowners say, “It is an expansive house, but almost all the spaces in it are intimate in size, and they all lead to the living room. It is like a sanctuary at the centre of the house.”


The discipline design of this ‘long view building’, is reinforced by subtle thresholds of layered spaces, balancing discrete enclosure with high and outward looking spaces, creating an atmosphere of peacefulness and subtle drama.

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More