DWELLING DEBOUTTE
Eric Soors
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Electricity controlBTicino
Sanitary appliancesDuravit
Window and door fittingsFSB
Concrete vaultsDouterloigne
Exterior joineryForster Profilsysteme AG
Tiles bathroomWinckelmans

Product Spec Sheet
Electricity control
by BTicino
Sanitary appliances
by Duravit
Window and door fittings
by FSB
Concrete vaults
Exterior joinery
Tiles bathroom

Dwelling Deboutte

META Architectuurbureau as Architects

In 1999, Niklaas Deboutte designed his own home together with Christa Dewachter. It is located in a quiet residential street in the neighbourhood of Sint-Andries, which connects the centre of Antwerp with the Zuid area. In 2018 – 16 years after the original completion – an extra storey was added to the property.

  

The original design was determined by the pre-existing conditions of the plot. The compact volume filled the void between the 2 adjacent buildings, one of which had been designed by META in 1996. Given the ratio of the high boundary walls to the limited width of the plot, it was decided to raise the urban garden so that it gained more light. This was also the reason why a split-level principle was applied within the house.  

  

The simple floor plan is based on a functional lateral strip that organises both the plumbing and circulation. The remaining space is entirely reserved for eating, working, relaxing, sleeping... On the street side, a wide door gives access to an entrance that provides a parking space for 4 motorcycles and bicycles. Furthermore, the ground floor also houses a storage room with a free height of 1.90m.

 

Elevated by half a storey (and reached via an open staircase in the entrance) is a living space that clearly reveals the split-level system. This area is conceived as a large open space with cooking, dining and seating areas. The kitchen and dining facilities are on the garden side, adjacent to the terrace of the modest city garden. The seating area is half a level higher, which results in a more intimate atmosphere due to the lower ceiling height. The difference in level is horizontally bound via a single continuous unit in plywood.  

  

The upper floor initially contained 2 bedrooms (1 on the street side and 1 on the garden side), separated by a centrally positioned bathroom. Due to the simple design of the plan, the new floor that was added in 2018 was constructed by only making limited interventions. The second-floor bedroom on the street side transforms into a home office, while the newly added third floor level is an exact replica of the original bedroom floor i.e. 2 bedrooms and a bathroom in between.  

  

The entire house is built according to META’s ‘structural work is finishing work’ principle. By paying close attention to the structural work, certain finishing layers become superfluous. Because there are fewer finishing layers, and therefore less materials used, this method implies a more economical construction process.  

Featured Projects
Latest Products
News
Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art
21 Jan 2022 News
Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art

In China, Huqiu Wedding City is an important wholesale and retail base for the wedding industry that... More

Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family
21 Jan 2022 News
Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family

Surrounded by picturesque olive groves in the Greek village of Kalamia, Peloponnese Rural House by A... More

New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands
21 Jan 2022 News
New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands

Since the 2011 demolition of the old Alcalá Church for security reasons, locals of the Canary... More

Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture
21 Jan 2022 News
Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture

An exploration of introspective architecture, Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos is locate... More

Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each
20 Jan 2022 News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each

A seven member jury, consisting of Tatiana Bilbao, chairwoman, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Tr... More

25 best architecture firms in New York City
20 Jan 2022 News
25 best architecture firms in New York City

New York City is defined by its energy — but also by its buildings. A city of creators, it is... More

Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More