Double Nursery School

Double Nursery School

Architect
bauzeit architekten
Location
Ipsach, Switzerland | View Map
Project Year
2016
Category
Nurseries
© yves andré photographe

Double Nursery School

bauzeit architekten as Architects

The location is characterized by a slope oriented north-west which descends towards the lake and which adjoins an existing suburban area on the lower sector. The project is positioned in the lowest part, the flattest and sunniest of the plot, leaving free the green strip located on the top of the field. The spaces can thus be oriented and open to the sun.


The ground level uses the existing topography and could be achieved

simply. The scale and geometry of the project refer to the environment; the perpendicular position to the slope allows permeability towards the lake. Thanks to various geometrical arrangements, the very simple elements compose an organic whole and create outside a series of outdoor spaces. The alternation of these interior and exterior spaces is an important tool of perception that gives the children awareness, in a playful way, of the neighborhood and the environment.


Two classes together form a courtyard joined by a covered area which leads to the common entrance. Other outdoor spaces are also arranged on the sunny and protected side of the wind, partly on the slope, framed by retaining walls. The courtyards are suitable for common as well as individual activities.


Apart from the locker rooms located in the volume between the two classes, the interior spaces are communicating, the main spaces having a wide view on the external spaces. While the large common space occupies the center of the volume, spaces for quieter activities, alone or in small groups (reading, nap), nest at the periphery. The volumetry of interior spaces is also intended to be rich and stimulating; great importance is attached to the close-distant relations, front-back, up-down between people and space.


The project is entirely constructed of wood, in prefabricated elements seating on a concrete base. The envelope is characterized by a bright and differentiated coloring of the facades: dominant red-yellow inside the courtyards and green-yellow in the polychromy of the natural environment around the perimeter of the buildings.


All four units were built according to the ‘Minergie-P’ eco standard, swiss label for sustainable building; the entire roof is covered with solar panels.

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More