Dierra Café

Dierra Café

Architect
MIV Architects
Location
Selayar, South Sulawesi, Indonesia | View Map
Project Year
2020
Category
Bars

Restaurants
Agung Fadriansyah
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingPhilips Lighting Signify
SanitairTOTO
RoofsCTI Isolare
Air ConditionerDaikin
Interior LightingELCO GmbH
FurnitureJYSK

Product Spec Sheet
Sanitair
by TOTO
Roofs
Air Conditioner
by Daikin
Interior Lighting
Furniture
by JYSK

Dierra Café

MIV Architects as Architects

Located on Selayar Island, South Sulawesi known for the marine tourism destination, the design of this building is expected to create an international hospitality experience, consequently appealing to the social media savvy clientele that enjoys cafe culture.

photo_credit Agung Fadriansyah
Agung Fadriansyah

Leaning on our tropical side, we created a wide opening mixed with curvy lines and an inviting earth-tone color palette. The idea was to create an atmosphere and feel of the outdoors, by maximizing the potential of the site where there are still many dense trees around the building so that visitors would find themselves surrounded by greenery and feel the breeze from outside.

photo_credit Agung Fadriansyah
Agung Fadriansyah

Having an open-plan interior concept can be more efficient for the maintenance, as costs are reduced on construction, utilities and more flexible for furniture arrangement. Dierra café has no air conditioning system simply because of the good orientation of the building making it more comfortable to maximize an opening on the front elevation and back elevation for the entry of air circulation and lighting, on the other hand it is also cheaper to run.

photo_credit Agung Fadriansyah
Agung Fadriansyah

One of the openings at the back was made to be an attractive curved shape with the aim as a frame for the trees behind it to give the impression that the trees are part of the building for the costumers view from inside. The design also responds to pandemic conditions where public places with rooms have good air circulation and ensuring proper ventilation with outside air can help reduce indoor airborne contaminants.

photo_credit Agung Fadriansyah
Agung Fadriansyah

The finishing work of the building entirely using local materials and local craftsmen, one of the local materials including Kanaha Wood that only exists in the area which has a very unique texture as an accent wall panel, bar covering and also as the material for some of the furnitures and local red brick that makes great material for wall coverings both on the exterior and interior finishing.

photo_credit Agung Fadriansyah
Agung Fadriansyah
photo_credit MIV Architects
MIV Architects
This story is available in multiple languages
Project Credits
Sushi Maru
next project

Sushi Maru

Restaurants
Jakarta Utara, North Jakarta City, Jakarta, Indonesia - Build completed in 2021
View Project