Delft City Hall and Train Station
mecanoo architecten

Delft City Hall and Train Station

Mecanoo as Architects

From the outset, Mecanoo’s idea was to design a station that makes it clear to visitors that they have arrived in Delft. The station, in combination with the new city hall, sits atop a new train tunnel built in place of the old concrete viaduct that divided the city in two since 1965.


Coming up the escalators, an impressive ceiling with the historic map of Delft unfolds (in collaboration with Geerdes Ontwerpen). When you look outside, you see the city and the old station as a contemporary version of Johannes Vermeer’s painting ‘View of Delft’. Within the station hall, walls and columns are adorned with a contemporary re-interpretation of Delft Blue tiles. One can walk directly from the station into the city hall. 


More from the Architects:


Arriving in Delft is an unforgettable experience. From the outset, Mecanoo’s idea was to design a station that makes it clear to visitors that they have arrived in Delft. The station, in combination with the new city hall, sits atop a new train tunnel built in place of the old concrete viaduct that divided the city in two since 1965.


Coming up the escalators, the impressive ceiling with the historic map of Delft unfolds (in collaboration with Geerdes Ontwerpen). When you look outside, you see the city and the old station as a contemporary version of Johannes Vermeer’s painting 'View of Delft’.


A vaulted ceiling features an enormous historic 1877 map of Delft and its surroundings, connecting the station with the city hall. Within the station hall, walls and columns are adorned with a contemporary re-interpretation of Delft Blue tiles. You can walk directly from the station into the city hall. 


Throughout the design process, the building volume has been shaved and reformed to create a compact, highly efficient building form. The lowered roof lines at the corners provide a gradual transition towards the existing small-scale development of the Delft city centre and the adjacent Wester Quarter. 


Incisions in the glass volume of the city hall building form a pattern of alleyways and courtyards, which are themselves inspired by the intricate structure of Delft. The facade responds to the different sun orientations, which determined the amount of glass incorporated, thus mitigating daylight needs while reducing heat gain in the summer months.


The glass has a high light absorption factor but low solar absorption, and all windows can be opened manually for user comfort and natural ventilation. Solar panels on the roof provide 20% of the energy for the building mechanics and presence-aware lighting. The GreenCalc+ score is rated at 270.


SPOORZONE DELFT

Hunter Douglas Architectural as Manufacturers

An ambitious redevelopment of Delft’s main train station, this project includes a bespoke extruded ceiling for the train platform. This highly distinctive ceiling was the result of a close collaboration between Hunter Douglas Europe, MB Finishing Montage and Benthem Crouwel Architects.


More from the Manufacturer:


The underground train station Delft is the complete redevelopment of the railway zone in Delft. The project includes among others a tunnel with underground station, parking facilities, a new municipal offices, homes and offices, a park and water features. Mission: In collaboration with Hunter Douglas Europe BV, MB Finishing Montage BV realizes an extrusion ceiling for the platform. A unique ceiling which was negotiated by a close cooperation of Hunter Douglas and Benthem Crouwel Architects.

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More