Dahlmannschule Frankfurt am Main

Dahlmannschule Frankfurt am Main

Architect
Birk Heilmeyer und Frenzel Architekten
Location
Frankfurt am Main, Germany | View Map
Project Year
2017
Category
Primary Schools

Secondary Schools
EibeSoennecken

Dahlmannschule Frankfurt am Main

Birk Heilmeyer und Frenzel Architekten as Architects

The new Dahlmann School replaces an existing post-war building at the same location in Frankfurt's Ostend. Its location benefits from the traffic-calmed area along the Luxemburgerallee and the impressive green corridor.

 

Therefore the main entrance to the school, as well as to the sports hall and the indoor swimming pool are facing this way. The four-storey school building incorporates the eaves heights of the surrounding buildings and confidently occupies the edge of the block on Rhönstraße/ Luxemburgerallee.

 

The new building blocks of the school are arranged at an angle to each other, and thus define two schoolyards. The calmer schoolyard to the north is characterised by an impressive old tree. Another schoolyard is intended for play and games and provides a direct view to the playground on Luxemburgerallee.

 

Towards the south, the premises are enclosed by the setting of the sports and swimming hall building. The offset arrangement and the logical division into three building volumes lend the school complex the right proportions to be integrated into the urban fabric.

 

Each grade has its own classroom area. The internal organization thus traces the urban planning scheme. The four class modules are located on the second and the third floor of the new four-storey school building. The ground floor accommodates dayroom, cafeteria and auditorium, with the central teachers' lounge above. All classrooms have a clear view over the city. And the two schoolyards can be reached by a short walk via the staircases in the classroom modules.

 

The new school building was designed as a hybrid structure - the primary supporting structure consists of a reinforced concrete skeleton construction. Whilst the three-storey façade above the glazed basement floor comprises a timber frame construction, in order to meet passive house requirements. The selected design is the result of intensive considerations, including all site- and project-specific factors.

 

The design of the building envelope as a curtain wall timber frame construction provides the decisive advantage: due to the position of the thermal insulation within the frame level, the wall construction could be significantly reduced, compared to a solid construction. The cross-section through the two school buildings, shows a gain of about 60 square meters of floor space and the opportunity to implement the space layout on the confined inner-city plot. 

 

Material Used:

1. Batimet, Dresden / Germany-Facade

2. Warema, Marktheidenfeld / Germany- Sunscreen

3. Forbo, Paderborn / Germany-Flooring Linoleum, Floor Cover

4. Agrobbuchtal / Germany -Floor Tiles

5. Trilux, Arnsberg / Germany - Light Fixtures

Read story in PortuguêsDeutschItalianoEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More