Courtyard House

Courtyard House

Architect
De Rosee Sa
Location
16 West London, United Kingdom | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Alex James
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersFlos
ManufacturersDuravit
ManufacturersKarcher Design
ManufacturersCrittall Windows
ManufacturersFired Earth
ManufacturersSunsquare

Product Spec Sheet
Manufacturers
Arco by Flos
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers

Courtyard House

De Rosee Sa as Architects

Courtyard House: De Rosee Sa Convert Redundant Garage Site Into Bespoke Family Home De Rosee Sa have recently completed a house on the site of a former wood yard between rear terraced gardens and a row of 16 West London garages. The client lived across the road from the existing storage shedand originally bought the site to prevent it being overdeveloped.


Seeing a possible opportunity, the client decided to develop the land themselves, in line with the planning regulations. Planning restrictions set a vertical limit to the height of the property, stipulatingthat any form must match the outline of the existing single-storey shed. It was necessary to agree twenty-one party wall awards with neighbouring properties before works could start on site.


De Rosee Sa proposed a new basement level to meet the client’s brief for a two-bedroom house. The ground floor is divided between living room, kitchen and bedroom with an en-suite bathroom, the second bedroom is located in the basement level with its own external courtyard and bathroom.


Inserting windows into the boundary wallswas not possible as they were party walls. As the site is 37metres long, the design includes three external courtyards to draw light into the house. A series of Crittal style steel and glass doors connect these courtyards with the interior spaces of the house, providing views through the length of the house. In good weather, the house can be opened up, allowing air in and blurring the distinction between outside and inside further.


Generally the internal walls of the courtyards are clad in Western Red Cedar battens in reference to its history as a timber storage yard. The cedar batterns continue to the inside surfaces to form two cedar clad ‘volumes’ that contain smaller functional spaces (WC, study niche and utility room). The cedar cladding was chosen for its texturalquality that softens the minimal, white interiors.


The clients have sold their existing house and are now living in the Courtyard House.


Max de Rosee, Director of De Rosee Sa Architects, said: “We worked very hard in the initial stages to convince the clients that developing this house was a risk worth taking. We had to convey its potential.


We wanted to contrast the crisp white walls and ceiling with some strong materials so we spent a considerable amount of time considering the detail of the western red cedar batterns and granite setts in the courtyard surfaces.


The most satisfying aspects of the project is the top light that pours into the interiors and the long views through the courtyards. Once inside, you forget that thishouse is in London.


These kinds of opportunities are rare; we were lucky as the clients were very encouraging especially once the spaces started to emerge. It sounds clichéd but I really believe the result is due to a successful collaboration between the architects and the clients.”

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More