Concrete Villa Comano

Concrete Villa Comano

Architect
DF_DC
Location
Comano, Switzerland | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Giorgio Marafioti
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingFlos
HandleGlutz
Interna wallsKnauf
Sofa: MondrianPoliform S.p.A.
BlindSTOBAG
Windows Sunroom

Product Spec Sheet
Lighting
Handle
by Glutz
Interna walls
by Knauf
Sofa: Mondrian
Blind
by STOBAG
Windows
by Sunroom

Concrete Villa Comano

DF_DC as Architects

The Concrete Villa is a single house on the Comano hills, a small village north of Lugano in Switzerland. The plot was previously occupied by vineyards and characterised by an elongated trapezoid form, which determines the volume.

 

With the interesting views towards the east and west, but with the constraint of having adjacent houses in close proximity toward the north and south, the house is conceived as in inhabited wall. In order to avoid the effect of an excessively long and closed volume but also ensuring a level of privacy, the flank elevations are articulated by a series of deep rectangular fins.

 

The material of reference used is grey reinforced concrete, declensed in various ways depending on the case. The in-situ cast fins are alternated with infill elements with the old technique of “strollato” used in Lombard villas: a mix of pebbles and cement handsplatted with a trowel and later sanded, thus combining old traditions and new construction techniques.

 

The ground floor occupies most of the area available, housing the main part of the brief: reception, kitchen, workshop and guest accommodation (with separate access), garage, as well as an ample terrace conceived as an extension of the lounge, thus becoming an intermediate space between inside and out.

 

The first floor, of smaller dimensions, contains the private quarters: three ensuite bedrooms and the children’s playroom. The asymmetrical position of this volume in respect of the ground  floor makes the house to appear smaller from the street due to  the perspective effect, whilst presenting the opposite effect from the pool at the rear.

 

Lastly, the basement floor contains the wine cellar, sauna, and gym. The three floors are linked by a scenic staircase at the centre of the living areas and as a focal point for the family.

 

Material Used :
1. Windows: Sunroom
2. Blind: Stobag
3. Kitchen: Varenna
4. Interna walls: Knauf
5. Handle: Glutz
6. Forniture: Vitra (Jean Prouvé table and chairs)
7. Forniture: Poliform (Sofa: Mondrian)

Read story in ItalianoDeutschEspañolPortuguês and Français

Project Credits
Architects
Engineering
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More

House of Concrete Experiments by Samira Rathod Design Associates explores concrete in all its aspects
21 Jun 2022 News
House of Concrete Experiments by Samira Rathod Design Associates explores concrete in all its aspects

Located in the coastal town of Alibaug, near Mumbai, the House of Concrete Experiments by Samira Rat... More

Promodo Hub & Office by Bude Architects offers a transformable platform for the exchange of ideas
18 Jun 2022 News
Promodo Hub & Office by Bude Architects offers a transformable platform for the exchange of ideas

Situated in an actively developing IT district of Kharkiv, Promodo Hub & Office by Bude Architec... More