Colegio Público Nuestra Señora del Rosario

Colegio Público Nuestra Señora del Rosario

Architect
Martin Lejarraga Architecture Office
Location
Torre-Pacheco, Spain | View Map
Category
Primary Schools

Secondary Schools
Paisajes Españoles

OUR LADY OF THE ROSARY PUBLIC SCHOOL TORRE PACHECO

Martin Lejarraga Architecture Office as Architects

OUR LADY OF THE ROSARY PUBLIC SCHOOL TORRE PACHECO


The land on which the School sits is in a new area of strategic growth in the city, in an area with public educational and cultural infrastructures: a library, high school and sports facility. The project arises from a unique comprehensive idea for dealing with the entire block by creating a new topography to act as a reference point in this expanding zone of Torre Pacheco; a new urban, cultural and leisure area for residents, where the public space – characterized by the folding terrain and the integration of diverse uses – contains and protects the buildings.


The school is a parenthesis in the city, a parenthesis of services, education and leisure in which children face their daily visits in an attractive, safe and, above all, different manner. It is designed as a kind of jack-in-the-box, to collect fantasies and imagination, knowledge, dreams and color, where everything has numerous possibilities and uses: we can walk on a roof or along a wall, go to the greenhouse, to the herb garden, perhaps gym class is on the sports field today, or we are going to play basketball up on top...


The project attempts to resolve the list of requirements set forth in a simple, orderly and practical manner, integrating the building construction into the surrounding plot assigned to it, so that the architectural relationships between the buildings themselves create the courtyards and different blocks. Thus the center is resolved by means of several components separated on the basis of the requirements, arranged on different levels according to their uses. The pre-school building is on the lowest floor, with a separate courtyard, and the primary school building on the first and second floors, creating a large porch linked to the courtyard on the ground floor.


The main entrance to the school has a pick-up area, where vehicles – cars and buses – have the space needed to drop children off under the general entry porch. This plaza has an entrance and an exit, in order to avoid slowing the traffic on the streets and make it safer for the children to enter the school.


Through the main lobby, it is possible to access the different components that make up the general areas of the complex: administration, pre-school, primary school and shared services. The pre-school children enter their classrooms from a ramp that slopes gently downwards, opening onto their private courtyard and connecting with the shared infrastructures zone (auditorium, cafeteria, kitchen, resting areas and general storage area).


The new topography shelters the pre-school and shared infrastructures in the most protected part, coinciding with the reference elevation (elevation +- 0.00) of the block, establishing direct relationships with the library and reading park.


The primary school children go through the lobby to their courtyard, where they line up before entering class.


The central position of this courtyard makes it an outdoor activities area, which coincides with the upper floor, the roof, of the auditorium.


The primary school and administration component are located at street level.


The folds of the property at this level generate numerous areas of expansion for the school, which connect to the Library’s Reading Park.


General information about the building:


The total area of the entire plot of land is 12,057 m2 Area of the plot occupied by the building 4,247 m2 Net free area on the plot 7,809 m2


Breakdown of gross area = Total gross area of pre-school block 782 m2 Total gross area of primary school block 3,040 m2 Total gross area of shared services block 830 m2 Total gross area 4,652 m2

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More