Claywood House

Claywood House

Architect
Ayre Chamberlain Gaunt
Location
Hampshire, UK | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Andy Matthews
Product Spec Sheet


Product Spec Sheet

Claywood House

Ayre Chamberlain Gaunt as Architects

Ayre Chamberlain Gaunt completes accessible family home for wheelchair user

Claywood House, a new 5-bedroom low-carbon home has been designed to meet the needs of a wheelchair dependant client and to create spaces that allow her to live independently. The new building is located within the orchard of the client’s previous home – a multi levelled building unsuitable for conversion (but retained and sold). The house is designed as a counterpoint to the original and with an architecture of contrast reflecting a ‘fresh start’ for the client and her family.

photo_credit Andy Matthews
Andy Matthews

The design celebrates the beautiful setting and builds into the landscape itself. The shape of the building responds to the complex geometry of the topography and the site boundary and works with the slope of the site to reduce the visual impact to the surrounding area. The house is cut away to direct views across the garden and away from the former home, creating sheltered living spaces and establishing a clear entrance. A privately accessed guest annex is located to the south of the site.

photo_credit Andy Matthews
Andy Matthews

Drawing inspiration from the nearby historic brickworks and clay pits, the earth bound ‘plinth’ is formed from a pale coloured, long-format brick. Chamfers and deep reveals express the depth and solidity of the ground floor, which contains the main living spaces, garage and pool area. A ‘lightweight’ slatted timber-clad form supported on the ‘heavy’ brick plinth, contains the bedrooms areas and annex. This element emerges from the trees with gaps that open in the slatted timber to reveal windows on the east and west façades. The timber slats are arranged in a rhythmic pattern designed to mimic the vertical trunks of the trees in the woodland opposite.

photo_credit Andy Matthews
Andy Matthews

Spaces have been designed to offer moments of delight for the whole family. Inclusive design features include specifically placed floor to ceiling and low windows which allow views into the gardens whether standing or seated. Wide corridors upstairs mean casual passing is easy, while recesses give ample room for extra wide turning circles and a place to rest and enjoy the morning sun. Flush thresholds blur the boundaries between inside and outside space, at the same time allowing for easy wheelchair access into the landscaped garden. Extra-large garage and generous storage areas keep wheelchairs easily accessed and tucked away. The new building is fully accessible with a lift and provides facilities for the specialist care required by the client including a physiotherapy pool, gym and carer’s suite. The house incorporates a ground source heat pump, a 12kw Photovoltaic array and a mechanical heat recovery ventilation system. Further, the building envelope is extremely well insulated and airtight thereby creating a highly sustainable new building.

photo_credit Andy Matthews
Andy Matthews

Accessible Design, Architect’s View: Dominic Gaunt, Director

I met Jo Wright and her family in 2015, a few years after she had sustained her spinal cord injury. Their home at the time, Nately Towers, a 4-storey gothic house, was completely impractical for Jo’s needs and would have been exceptionally difficult to retrofit and convert. They made the decision to start afresh with a new build and approached us about the feasibility of building a new home in the garden of the existing property.

photo_credit Jim Stephenson
Jim Stephenson

Claywood House is designed as a direct contrast to Nately Towers with its low, sleek form sunk into the landscape. The overarching architectural idea for the building was one of contrast – the most obvious example of this is seen in the contrast between the ground and first floor volumes which separate the living spaces and bedrooms. We developed the scheme closely with the client, her physiotherapist and specialist kitchen/ bathroom supplier, Motionspot. The new building is fully accessible with a lift and provides facilities for the specialist care required by the client.

photo_credit Jim Stephenson
Jim Stephenson

Jo was keen to use her love of swimming to keep fit and healthy. The pool at 14m long is sufficient for her to swim lengths but also wide enough for the family to enjoy socially. A resting point with a long, low window at eye level is provided along the length of the pool.

photo_credit Jim Stephenson
Jim Stephenson

Inclusive design features include specifically placed floor to ceiling and low windows which allow views into the gardens whether standing or seated. Wide corridors upstairs mean casual passing is easy, while recesses give ample room for extra wide turning circles and a place to rest and enjoy the morning sun. Flush thresholds blur the boundaries between inside and outside space, at the same time allowing for easy wheelchair access into the landscaped garden. Extra-large garage and generous storage areas keep wheelchairs easily accessed and tucked away.

Team:
Architect: Ayre Chamberlain Gaunt
Structural Engineers: Eckersley O’Callaghan
Contractor: R Durtnell& Sons until their demise in July 2019. Then client managed with site manager Larry Martin.
Sustainability & MEP: Mesh

photo_credit Jim Stephenson
Jim Stephenson
photo_credit Jim Stephenson
Jim Stephenson
photo_credit Jim Stephenson
Jim Stephenson

Material Used :
STRUCTURE: 
1. Steel works: Clarke Construction Essex 
2. Groundworks: MTD Formwork 
3. Brickwork: Randers Tegal Ultima from Taylor Maxwell
4. Energy services: Mesh Energy 
5. Swimming Pool: Pools by Design 
6. Ground Source Heat Pump:WDS Green energy
7. Solar PV panels: Spirit Energy 
8. Final surfaces: Georgian Complete Finishings
9. Plumbing: Tugwell Heating Co 
10. Electrics: TMS Electrical Contractors
11. Windows: IQ Glass
12. Garden Design & Build: Catherine MacDonald and Landform Consultants 
13. Driveway tarmac & bonded resin: L.A.Kattenhorn& Partners 
14. Gates: Penchards
15. Garage doors: Deuren
16. Door automation: Dormakaba 

FIXTURES & FITTINGS: 
1. Accessible kitchen design: Adam Thomas Consultancy
2. Kitchen build: Myers Touch 
3. Bathrooms: Motionspot 
4. Lift: Aritco (aritco.com); installed by Platinum Lifts 
5. Stoves: Focus Stoves
6. Tiles: Minoli 

FURNITURE & ACCESSORIES:
1. Living room rug & hall wall hanging: Helen Yardley
2. Dining table: &Bespoke
3. Sofas: Hitch Mylius

Read story in ItalianoDeutschPortuguêsFrançais and Español

Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More