Circuitous Interpretations

Circuitous Interpretations

Architect
Squelette Design
Location
Ahmedabad, Gujarat, India | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
PHX India

Circuitous Interpretations

Squelette Design as Architects

The interiors of the 800 sq. ft office space was supposed to be designed for a company named 'Jitendra Electrical'.The Designing is conceived here by using very basic materials, instrumentalized through the nucleus decision of deriving the concept after analyzing the type of work the company is involved in. The company works on allocated tenders of power distribution systems/panels, which effectuate lights to cities and villages by delivering power to every grid. Hence the interiors were so moulded as to give a snapshot of their work. This was achieved by designing intricate light designing and furniture which amalgamated with wholesome concept and theme.

photo_credit PHX India
PHX India

The brief was to create a corporate space for 14 people, including a server room, pantry, waiting area and two toilets in small-scaled space apropos to brief and sizes expected. The layout was designed in such a way that obscures all services and storage area by giving it a very minimal and distinctive aesthetics outside. One side opening gave a problem-cum-opportunity to design customised yet minimal lightings to generate a warm and exquisite ambience.

photo_credit PHX India
PHX India

This created a very different language for the whole space, fine-tuned yet industrial and also put an emphasis on their work.  The office space is designed with a very informal approach, unusual for corporate culture yet fulfilling the demand of the space. The spaces visually integrate yet are functionally separated. The interiors are carefully crafted using wood, bricks, glass, brass and grey stucco; giving the whole space a very industrial feel. The ceiling kept raw with plaster finish with the use of track lighting enhanced the space volumetrically, making it look bigger. Also, the lightning panel in an MD cabin amalgamates with city skyline art on the wall gives motive and aesthetics both.

photo_credit PHX India
PHX India

The working space is simple and spacious, furnished by long desks in veneer and contrasting chairs. The designs are very minimal yet aesthetically very pleasing. The tabletop to MD cabins is customised Italian stone having a current passed through and conceptualised on the base of electricity. The green was a pre-eminence decision to depict grounding element in an electrical circuit ( in electronics green means grounding/ earthing).

photo_credit PHX India
PHX India

The green complimenting overall minimal colour palette sculpted in Grey and white. Also green referred to as a cool colour gives the interior a very calm and earthy feeling. The green ombre glass to three small cabins depicts the colour transition foremost.Bright colours and geometric patterns give it a very subtle and minimal look.All furniture was customised on-site to complete the craft.Circuitous interpretation incorporating functionality makes the space startling!

photo_credit PHX India
PHX India

Material Used:

1. Finishes -Exposed brick, concrete, colour

2. Flooring-Tiles

3. Doors- Wood, Metal

4. Windows-Upvc

5. Interior lighting-Track light

6. Interior furniture- wood, leather , fabric

 

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More