Chimney House

Chimney House

Architect
Dekleva Gregoric Architects
Location
Logatec, Slovenia
Project Year
2016
Category
Private Houses
Flavio Coddou

Chimney House

Dekleva Gregoric Architects as Architects

The design of the house is primarily based on the rules of local architecture. It respects the morphology of the traditional built context, referring to the prevailing gabled roof type of the house and respecting its volumetric and material parameters. On the other hand the Chimney house marks typological transformation generated by the users’ specificity.


The kitchen, with a multifunctional wood stove, plays the vital role in the private and social life of a couple living in the countryside. Stove’s centrally positioned chimney determines the concept of the house informing the centrally aligned layout of spaces within the specific cross-section of the house. The ridge of the roof is pushed apart creating a continuous skylight running throughout the house’s linear volume and providing top light for all the crucial spaces.


Positioned on the borderline of the village it clearly relates to the adjacent wooden barn with the dark wooden materiality, but with the new distinctive volumetric identity moves deliberately away from its vernacular neighbour and curiously associates with the nearby 16th century church creating a dialogue between the two.


Oiled larch boards completely define the materiality of the outside relating to the traditional finish of the vernacular barn. Deliberate secondary wooden roof cladding provides the continuity of the dark wooden materiality of the facade cladding. The building’s envelope is developed as a thick wall integrating multiple storage spaces, secondary kitchen, and small ‘inhabitable’ window niches that carefully curate incoming light and expanding views to the surroundings. Interactive capabilities allow for an array of activities. Material definition of the interior responds to haptic abilities of inhabitants: oiled oak is used for all the surfaces that can be reached and touched by the human body, whereas the structure of the roof is in reinforced concrete showing the imprint of the wooden formwork that provides for the continuity of the texture of interior envelope.


Rising the gaze, starting from the material inner envelope and moving towards the zenith, one can discover and observe ever changing condition of the sky that becomes part of everyday life in the house.


Extract from the essay ‘Transformed Archetype’ by Jure Grohar: author of the essay: Jure Grohar; published in Home by dekleva gregorič architects – Ljubljana: Museum of Architecture and Design (MAO), 2016 // p.134-137


“In The Chimney House, one could easily find references to the Slovene vernacular and critical regionalist modern architecture, local craftsmanship etc. But these references aren’t as essential, as the most interesting question that poses itself is how a single archetypal architectural element became the central theme of the house and how this influenced the spatial concept, perception and the volumetric articulation of the object.


Architecture is often ‘separated’ into architectural and technical components, the technical aspect of which is usually understood as a banal necessity, or even an obstacle in expressing a ‘clean’ architectural idea. In this case the ‘technical’ aspect becomes the challenge and one of the most important bases of the project. Historically, the chimney is one of the first technological elements which appeared in architecture, along with the fireplace – the source of warmth, light and food preparation became the centre of the home. The chimney with its ‘fireplace’ gives meaning, in an archaic way, to the kitchen and dining area - the central dwelling space. … The volume of the house is, in a way, of an archetypal shape, transformed by the outline of the chimney.”

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Chairs
28 Jan 2022 News
Top 10 Trending Chairs

An outstanding chair can be the focal point of any room, from offices to homes. Every day architects... More

Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital
28 Jan 2022 News
Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital

Set in a water-laden area of south-west Bangladesh, the remote hospital aims to bring relief to the... More

TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials
28 Jan 2022 News
TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials

On the urban fringes of Surat City (India), the 1600 square foot TEG House by Neogenesis + Studi0261... More

New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics
28 Jan 2022 News
New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics

Located in the heart Middle Huaihai Road, a hub of Shanghai culture and history, the new Bananain Co... More

Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular
27 Jan 2022 News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular

Forming the core of a new living/exterior room, the thoughtful introduction of covered outdoor space... More

Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life
27 Jan 2022 News
Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life

An ‘island of the future’ that gathers the best technologies to improve products, the ne... More

The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More