Centre for Comparative Medicine and Bio-Image
José Hevia

Centre for Comparative Medicine and Bio-Image in Badalona

Calderon-Folch Studio as Architects

A forefront research facility integrated with the natural environment.

The building focuses on energy efficiency, environmental sustainability and landscape integration. A compact volume with an organic façade made out of wood, surrounded by naturalized exterior spaces that host a complex functional program.

 

Report:
The new Centre for Comparative Medicine and Bio-Image holds a research center of the first order. A research facility based on ethical research criteria, technical and functional complexity, and comfort features that have been resolved in an efficient and sustainable way that strongly considers its relationship with the environment.

 

Landscape Integration
Landscape integration is addressed by the implementation of the volume within the topography, the definition of an organic geometry and its materiality, as well as the naturalization of the exterior spaces. The uneven site shares a border with the forest at the highest level of the university campus.

This unevenness is taken advantage of to generate a topographical building that connects the different levels whilst simultaneously defining its program internally, and making the building seem as small as possible. In this way the research floors, that require stable climatic conditions, are located practically underground, hidden and protected by a vegetated surface. The compact volume formed by round edges, integrates itself with the surrounding landscape through a curvilinear concavity that spans across the access plaza and an external organic wooden facade.

 

Functionality
The complex functional program and the technical requisites are addressed by generating two access levels. These two levels separate the entrance for people from the one for logistic purposes, simultaneously generating two functional areas: the Administrative Area and the Scientific-Technical Area.

Likewise, this stratification of uses by levels, allows for the scientific activities to be separated from the maintenance ones, thus guaranteeing the optimal running of the center and strict requirements of biological containment. As a result, a technical floor level dedicated to the Scientific-Technical Area is constructed, where one can access all the amenities without interfering with the scientific-instructional activities.

 

Comfort
One of the most crucial challenges when seeking excellence throughout a scientific investigation is to consolidate local talent and attract international talent. In order to do so, a facility with the highest levels of comfort features (visual, hydrothermal, acoustic) was designed in a privileged, bright environment, with large spaces and natural materials that guarantee adequate working conditions.

 

Bio-Construction
The facility uses materials with a low carbon footprint in order to minimize the CO2 emissions during the construction process. The building envelope is composed of a modular system made of a light-weight wooden framework, loose-fill cellulose, structural insulated panels and larch cladding without being treated over the 3,5-meter mark, and fireproof coated at the base. Prefabrication was used to produce the load-bearing structure to guarantee better quality, a minimal waste of material and to accelerate as much as possible the construction process.

 

Energy Efficiency
A compact design that reduces the amount of surface exposed to solar radiation. A design with facades and roof systems with high quality levels of thermal features, equipped with acclimatization systems with energy and air-flow recycling technologies, pumps, highly efficient secondary motors and loops, efficient and adjustable artificial lighting systems, etc. A 250 m² tank to manage and recycle rainwater for sanitary and irrigation purposes.

 

Team:
Architecture: Pilar Calderon, Marc Folch, (Calderon-Folch Studio) and Pol Sarsanedas
Landscape: Lluís Corbella (COMA Arquitectura)
Utilities: Mario Nahra (IPB)

Read story in EspañolItalianoPortuguêsDeutsch and Français

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More