CENTRE DE SALUT VILA

CENTRE DE SALUT VILA

Architect
SCT Estudio de Arquitectura
Category
Hospitals
Alejo Bagué

Building open inwards

SCT Estudio de Arquitectura as Architects

White and compact, one must look at the entire external perimeter of Centre de Salut Vila in order to understand its exterior and interior rhythms and, above all, the relationship between them. Walking around all its façades also reveals the confluence between functionality and aesthetics. 

photo_credit Alejo Bagué
Alejo Bagué

Blending into its urban environment, located on land reclaimed from the sea in the new Eivissa and adapted to a plot with an irregular geometry – a plot that is occupied entirely – the building plays with heights and especially with the dark glass sections between the large white stretches that form its image. The triangular footprint of the main volume generates three facades and a curious, ongoing dialogue between them.

photo_credit Alejo Bagué
Alejo Bagué

The three-storey façade forms a rhythmic backdrop for the green space in front of it. A series of incisions appear, always markedly vertical, like lines breaking across the edge of the roof, indicating the height of the modules, or if they are doubled, covering the span of two levels. These narrow gaps mark a rhythm which, in any case, responds to the uses of the interior space. There is a right-angle turn towards the more opaque façade along the busiest street, which connects the three-storey section and the two-storey section. This is the entrance façade, where two cuts in the façade separate the blocks, providing access to the health centre and the emergency department. The third façade, with access for ambulances and staff, alternates one and two stories to facilitate accords with future buildings on the neighbouring plot.

photo_credit Alejo Bagué
Alejo Bagué

The solid exterior and the openings – glazed vertical lines, nothing more, nothing less – correspond to the privacy required for the activities that take place inside a health centre. Consequently, the building opens toward the interior, thanks to a series of long courtyards and broad glazed sections that provide bright but filtered light. While the upper floors are reserved for the less crowded examination rooms and the areas for staff only, on the ground floor the spaces are set in a row – the long entryway, the examination rooms with the largest numbers of patients, and the administration area that offers support to the public – leaving a wide, deep space for circulation.

photo_credit Alejo Bagué
Alejo Bagué
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More