Case Study house

Case Study house

Architect
Woods + Dangaran
Location
Los Angeles, CA, USA | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Francis Dreis
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Table LampsVibia
CountertopsCaesarstone
ManufacturersRimadesio
7-in wide fumed European oakMadera Surfaces
LightingRich Brilliant Willing
Crisp, LED Table Lamp
PendantLambert & Fils
Dot 14

Product Spec Sheet
Table Lamps
Countertops
Manufacturers
7-in wide fumed European oak
Lighting
Crisp, LED Table Lamp by Rich Brilliant Willing
Pendant
Dot 14 by Lambert & Fils

Case Study house

Woods + Dangaran as Architects

This design acts as a 21st-century Case Study house, a prototype for exploring the potential for new custom homes within well-established Los Angeles suburbs. The home addresses a complex challenge: providing its residents with access to daylight, capturing prevailing breezes, and creating inviting exterior spaces while maintaining a high-quality interior spatial experience and a comfortable level of privacy—all on a standard-size suburban lot.

photo_credit Francis Dreis
Francis Dreis

Project Description
Set on a 50 x 120 lot in suburban Los Angeles, the 3,600-square-foot house has five bedrooms and three baths; the ground floor open plan comprises the kitchen, dining areas, and family/living rooms. The detached garage is 500 square feet.

photo_credit Francis Dreis
Francis Dreis

The floor plan focuses on the free flow of interior to exterior space while providing the homeowners privacy from the street, alley, and adjacent properties. Construction technologies and materials were selected to support the design. A structural slab-on-grade foundation ensures a seamless indoor/outdoor connection via two oversize, exterior pocket doors on the east-west axis and one large pocket door linking the great room to the courtyard. The entire width and length of the property can be seen from a single point in the kitchen, the heart of the home.

photo_credit Francis Dreis
Francis Dreis

The building’s considered relationship with the site is particularly evident in its solar orientation. By strategically placing glazed pocket doors, skylights, and windows at circulation corridors, the house does not depend on artificial lighting during the day. A two-story atrium serves as a light well for the family room, rear entry, and the master suite. Glazing was maximized in size, but the number of openings was minimized so that exterior wall insulation would have little interruption. Openings on the east and west elevations are protected with overhangs.

photo_credit Francis Dreis
Francis Dreis

The home is minimal in massing and modest in material. The second level pulls back from the front yard setback, respecting the scale of the neighborhood. Earth-toned exterior plaster complements the context and is further softened by creeping fig vines. Dimensions were calculated to maximize efficiency and reduce cost and waste. Rooms were sized to eliminate the need for steel columns and beams. Ceiling heights were set at 9’-6” so that a standard 10-foot lumber length could be used with minimal waste. All exterior walls are framed in 2’ x 6’ lumber in order to maximize insulation values.

photo_credit Francis Dreis
Francis Dreis

While the modern design formally addresses the challenge of building sensitively in an evolving community that contains many original homes from the tract developments of the 1930s, it also pursues a more humanist concern: Providing sanctuary.

photo_credit Francis Dreis
Francis Dreis

The home’s living spaces are peaceful, comfortable, and private—qualities that aren’t always associated with modernism. One way the design achieves this is by connecting visually and physically with nature. Every space in the home has an appropriately-scaled, framed view or access to the outdoors. Defined by the family room and master suite, a two-story central atrium showcases a 30-year-old Japanese black pine, a beautiful natural sculpture. The breakfast nook opens onto the front yard, planted with a textured mix of ornamental grasses and olive trees. In contrast, the backyard is a manicured lawn.

photo_credit Francis Dreis
Francis Dreis
photo_credit Francis Dreis
Francis Dreis

Another way the design achieves a calming effect is by rigorously scaling and sequencing the interior spaces. This results in simultaneous experiences of openness and intimacy; both qualities are essential to creating a sanctuary. Nooks, niches, and small spaces for retreat are carefully carved out of the open floor plan. Even the master shower has a powerful spatial dichotomy: its tall, narrow enclosure is topped by a skylight, opening the closed shaft of space.

photo_credit Francis Dreis
Francis Dreis
photo_credit Francis Dreis
Francis Dreis
Caption
Caption

Read story in ItalianoPortuguêsEspañolFrançais and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More