Casa Unifamiliar MJ

Casa Unifamiliar MJ

Architect
Alventosa Morell Arquitectes
Location
Carrer de la Cerdera, Lleida, Spain | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Eugeni Pons

Casa Unifamiliar MJ

Alventosa Morell Arquitectes as Architects

The order of the project is based on the construction of a single family house in the residential area of La Cerdera, Lleida. In this residential area predominates big surface plots (minimum 2000m2) with a composition of Ground Floor+1. Despite the big dimensions of the constructions, the design of the existing houses doesn't allow them to get profit of the total surface of the garden.

 

The aim of our proposal is to design at the ground floor level a house which permit us to extend over the plot and, at the same time, domesticate the exterior space by a sequence of roofs that are distributed from side to side of the garden.

 

To be able to reach these objectives, the different wings of the project create a central courtyard which let the proposal be organized around it. These autonomous wings are solved by zinc roofs and big glass facades helping us to delimitate the interior courtyard and to face the principal gardens of the plot (South garden and North garden). At the same time, we generate a sequence of transparencies that links all the interior activity with almost the whole exterior garden.

 

The organization in different wings also allows us to differentiate the two sleeping areas that the clients asked for (family area - grandparent’s area). These two autonomous spaces interact with each other through the interior courtyard and through the living area that connect them (kitchen-dining room-living room).

 

The materialization of the project has been carried out by a dry construction with metallic trusses, a sandwich panel with a considerable thermal performance and zinc finishing in slate colour (roof and facade from the height of the window's lintel to the top). In the other hand, for the facade's plinth and the pavement, a natural Quartzite stone has been used. It is a rocky finishing that helps us to generate a feeling of solidity to the proposal.

 

This construction system has allowed us to reduce the execution period to 10 months and, at the same time, to link the zinc roof and part of the facade to the traditional constructions of the residential area. Most of them with a traditional slate stone roof.      

Read story in Español

Featured Projects
Latest Products
News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More