Casa Ferrum
THE RAWS

Casa Ferrum

IAARQ as Architects

Casa Ferrum is the 210th residence of the Tradicional Sorteo TEC, a national recognized initiative from TEC de Monterrey that seeks to contribute on behalf of young people education. The importance of this project lies in the fundraising of 100 percent student scholarships and designing an architecture and interior piece for everyone to visit.

photo_credit DOCUMENTACIÓN ARQUITECTÓNICA
DOCUMENTACIÓN ARQUITECTÓNICA

This architectural work aims to adapt to the traditional family needs by creating a high-end house as an example of actual residential architecture and interior design aesthetics, as well as being a symbol of the social commitment that it represents. Casa Ferrum is a homage to the city by reflecting its history through the use of metal, a very important industry for Monterrey’s growth. Material used to embrace completely the house’s facade.

photo_credit DOCUMENTACIÓN ARQUITECTÓNICA
DOCUMENTACIÓN ARQUITECTÓNICA

We created timeless spaces by using warm materials, colorful accents, and open social spaces that connects with each other. The impressive double height lobby opens way to a bridge that leads the private areas in the second floor. Further on, the dining room connects directly to the terrace, pool and garden area through floor to ceiling sliding doors, while the living room is surrounded by a wooden lattice that creates a cozy environment and it’s main character, a double-height bookcase with a fireplace at the bottom.

photo_credit DOCUMENTACIÓN ARQUITECTÓNICA
DOCUMENTACIÓN ARQUITECTÓNICA

The kitchen, the dining room and the family room are an open space delimited by furniture, also located on the first level. On the second floor are the bedrooms. To the right, across the bridge, is the master bedroom with bathroom, dressing room and antechamber that functions as a TV and study room, and to the left are the two secondary bedrooms, each with bathroom and dressing room.

photo_credit DOCUMENTACIÓN ARQUITECTÓNICA
DOCUMENTACIÓN ARQUITECTÓNICA

On the third and last level is another social area with kitchenette, bathroom and a terrace with grill, dining, lounge area and amazing view to the city and the mountains.

photo_credit THE RAWS
THE RAWS

Material used:

1. Façade- Tubular metal

2. Social area- Wood lattice, mirror and floor to ceiling sliding glass doors

3. Carpentry (not all of it)- Custom made by Brown Paper Bag

4. Rugs (girls, boys, and main room)- Déjate Querer

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More