CASA EN SANTA MARGARITA

CASA EN SANTA MARGARITA

Architect
SCT Estudio de Arquitectura
Category
Private Houses
Alejo Bagué

A wooden box atop a large wall, concrete and glass

SCT Estudio de Arquitectura as Architects

A wooden box atop a large wall, concrete and glass. A contemporary vision that is introduced, lightweight, floating, as part of the image of the town of Santa Margalida, in the northeast of Mallorca.

photo_credit Alejo Bagué
Alejo Bagué

The harmony of the proportions is essential in the house’s integration into its surroundings, and also when it comes to living in it, moving through, grasping it in all its dimensions. In a sequence of exterior and interior spaces, of rooms directly related to courtyards, terraces and porches, the circulations offered are physical but also visual.

photo_credit Alejo Bagué
Alejo Bagué

An architectural and compositional exercise pursues that harmony: a single module, measuring 1.35 x 1.35 m, serves as the foundation for the entire project and organises the different interior and exterior spaces of the single-family home. It’s a framework, a grid that is perceived subtly: the same module configures everything. That presence, without dominating, ends up being understood as essential.

photo_credit Alejo Bagué
Alejo Bagué

The square sometimes appears simple, in an opening towards the views of the neighbouring church or in the verticality of a window. Sometimes we see it doubled, marking the height of the interior spaces. Sometimes it is multiplied by four, to generate the entrance to the house or the open space for a tree in the courtyard, protected and private, where the slate pool is located. Other times, we find it by itself again, 1.35 x 1.35 m, endlessly repeated. It forms the concrete wall that runs along the entrance, and which acts as an enclosure, giving the house privacy and ultimately serving as its only support.

photo_credit Alejo Bagué
Alejo Bagué

The flat roof reduces the visual impact. The top floor, clad in wood like a second skin, offers the warmth of a reinterpreted, updated stable, set atop the transparent swath of continuous glass that forms an interior living space providing constant views of the outdoors. Spaces to inhabit all year round. The closed wall with its accompanying greenery not only provides privacy to the house’s inhabitants, but also softens the limits of the surrounding urban area.

photo_credit Alejo Bagué
Alejo Bagué

Pure geometries, austerity, a play of refined volumes, of textures and tones that are both different and in tune. A symbiosis of warmth and chill, of proximity and spaciousness. Economy of materials: just concrete, natural wood and glass. Protected, yet open to the immensity of the landscape of the central plain of Mallorca, with the Serra de Tramuntana in the background.

photo_credit Alejo Bagué
Alejo Bagué
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More