Casa di Ringhiera

Casa di Ringhiera

Architect
studio wok
Location
Milano, Metropolitan City of Milan, Italy | View Map
Category
Private Houses
Federico Villa studio

Casa di Ringhiera

studio wok as Architects

Light and reflections dialogue with the living space.

 

The small apartment is located in the Cinque Giornate area in Milan, inside a typical Milanese courtyard building. It is inhabited by a creative young girl and faces both the interior courtyard and the external street. Therefore, it benefits of the natural light throughout the day, differently taking advantage of it.

 

The original wood beams of the roof have been disclosed after several years of being hidden behind the ceiling. Therefore, the apartment today recovered his historical identity, gaining at the same time higher ceilings.

 

In the living room, a light metal structure with printed glass divides the kitchen from the living area. The reflected transparencies and the natural light penetrating into the apartment generate a dynamic atmosphere where all the spaces are connected between each other, while still being divided into different rooms.

 

The floor of the central area of the apartment, which hosts the entrance and the bathroom, is completely different from all the others. It plays with colours, reinterpreting the traditional cementine floor, typically present in the Milanese house of the last century.

 

The kitchen is custom designed: it consists of a Carrara marble plan and a structure in Fenix, green Commodoro color. It is then defined and contained by a metal structure that serves not only as a separation from the living room but also as a tool for interacting with the space through the light and the printed glass. Shadows and lights change during the day and at night the whole system becomes a brighting lantern that characterises the whole space.

 

Into the bathroom, the shower box is a material block that incorporates the window, while the sink is integrated and supported by a furniture that chromatically dialogues both with the floor in cementine and with the finishings of the shower.

Read story in Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More