Casa DA
JAG Studio

Casa DA

Bernardo Bustamante as Architects

House for a family of three persons, located in a private urbanization in the Valley of Cumbaya in Quito, where two-floor single family homes predominate.

 

The plot is located on the edge of the slope and the valley, so it was sought to place the house at the highest level, to obtain the best possible views. The project is a perpendicular bar to the street, which feeds on the best orientation and allows a large garden whose perception expands with the street and at the same time gives green to the public space.

 

The house was placed following the axes of the neighbors, both in plan and in section, seeking to join the empty spaces between houses.

 

The project starts from two retaining walls, where two boxes are settled perpendicularly containing, the public and the private zones. In the empty space, between the boxes, the distributor hall is located, which crosses the house, allowing a direct access to the garden.

 

Almost the entire program is solved the first floor; only the garage, laundry, service bathroom and cellars, area located in the basement that appears between the two concrete walls. All the living spaces area located towards the view of the Valley, the mountains, the main garden, and is oriented towards the sun of the morning. The service spaces are organized towards the slope, related to a more content and controlled garden.

 

The implantation of the architectonic object, divides the garden into two parts, a public one, with a contemplative garden that accompanies the access, and a recreational back garden, with a teak wood platform with a whirlpool. The planning respected all the trees of the plot, highlighting a large Carob tree at the end of the circulation axis, and covers the main room with its shadow.

 

The foundation is made of reinforced concrete, where a lightweight system of metal is supported, allowing to obtain large lights and open spaces. The window frames are made of black aluminum, controlling the different relationships that each room needs with the outside.

 

It is a very correct and orderly house, nourished by the conditions of the environment, to enhance what was built as part of a clean and cost-efficient project.

 

Material Used:

1. Edesa

2. Cocinas.ec

3. Gatón Caro

4. Graiman

Read story in Español

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Kitchen furnitureCocinas.ec
FloorGraiman
Product Spec Sheet
Kitchen furniture
Floor
by Graiman
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More