CASA ATHENA

CASA ATHENA

Architect
SCT Estudio de Arquitectura
Category
Private Houses
José Hevia

Two volumes cpnnected by a footbridge

SCT Estudio de Arquitectura as Architects

The design is determined by a long and narrow plot with a slight inclination towards the sea and thick with pine trees, together with the needs expressed by the clients. Instead of a single long volume that would leave little space for the garden, the proposal develops a single-family house in two volumes, both with double heights. The main volume is located very close to the coastline: both the daytime areas located on the lower floor, as well as the bedrooms on the top floor enjoy the proximity of the sea and the views. The secondary volume is located at the other end of the plot, on the northern side adjacent to the street. It includes a garage on the garden level and an outdoor gym under a large porch on the upper floor. The volumes, with setback and overhangs, are built up or emptied out according to their use.

photo_credit José Hevia
José Hevia

There is total communication between the two volumes, which, in continuity, make up a single house. A walkway between the two not only forms a path through the middle of the garden, but also creates three levels of relations between the house’s two volumes. On the upper level, an exterior walkway connects the bedrooms with the gym area. At the garden level, it becomes the covered path to the entrance, which crosses over a pool of water. There is an exhibition space on the basement level.

photo_credit José Hevia
José Hevia

The bamboo slats mark the rhythms of the façades and the limits with the exterior, and they offer privacy from the neighbouring plots. A play of transparencies takes place in different points of the house – a state of seeing without being seen brought about by creative lattices on sliding guides and low walls, which, while distributing the space, opening or closing it off from the outside, also create a variety of lights and shadows inside the house. The skylights and glass elements give it the brightness of the Mediterranean coast.

photo_credit José Hevia
José Hevia
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More