Busstation Tilburg
Lucas van der Wee | cepezed

Bus station Tilburg

architectenbureau cepezed as Architects

Just like the renovation of the train station and the new bicycle parkings in the railway zone, the bus station was designed by cepezed architects. The new public transport facility generates its own energy and its design is thoroughly integrated.


The new bus station is a part of the large scale revitalization of the Tilburg public transport hub. It is fully tailored to the comfort of the travellers and to a clear and pleasant traffic flow. The facility is situated on the west side of the train station, roughly at the place that also occupied the former bus station, but with the location of the former Tilburion apartment block included on the far west side.


minimalistic circuit

The basic setup consists of a series of very thin columns with an evenly minimalistic awning structure on top of them. The construction forms a triangular circuit with a length of over 160 meters and an open space in the centre. The bus positions are arranged around the outer side; six for boarding and one for deboarding. The awning circulation runs from 14 to 30 meters width in total and has two offsets in its contour. These are primarily functional and align with the urban context, but visually, they also resonate elegantly with the monumental roof structure of the train station. This also has an articulated structure and moreover seems to float, just like the bus station awning. The setoffs divide the overall structure into three segments. In the centre of every segment, there is green plantation surrounded by a sitting edge for the travellers. On the wide end of the circuit, the centre additionally contains a pavilion. This houses a staff canteen for the bus drivers, a public transport service point and a commercial space that has to find its function yet. An elevated terrace adjoins this commercial space.


integral materialization and detailing

Based on considerations regarding aesthetics as well as comfort, functionality and the use of materials, a lot of attention was paid to a setup, materialization and detailing that is as elementary as possible. Cepezed conceived a clear and pure system for the bus station and engineered it meticulously. For example, the thin columns composed of steel plates and strips also contain water drainage and electric cabling. The S.O.S.-button and intercom are also integrated into one of the columns. The folded sheet steel that functions as the central load-bearing stability beam also functions as a gutter. The lighting of the terrace adjoining the pavilion is integrated into the beams spanning the awning structure at that point. The sitting edges of black pigmented concrete contain a number of seats executed in strip steel with integrated heating. The drainage holes in the load-bearing gutter are also used for fixation of the stretched ETFE-foil, while the digital information displays are invisibly fastened. The pavilion has a function in the overall stability of the awning. Also, movement sensors have been integrated into the steel edge of the awning every 14 meters. These respond to the presence of busses and people so that the lighting is sufficient in every situation while the use of energy is kept to a minimum.


Inclusive, low maintenance and future proof

The bus station was also designed for inclusiveness. For example the elevated terrace can be reached by wheel chairs through a ramp and the hand rails between the terrace and the platforms have been provided with braille signing. The ETFE foil of the awning is self-cleaning and hardly needs any maintenance. For service on the solar panels and electrical equipment, the awning circulation is easily accessible via the pavilion and a walkable cable gutter. The overall unornamented design with a minimum of edges and corners reduces the costs for cleaning. Additionally, for the future the bus station is already prepared for the placement of extra electrical equipment that can quickly charge electrical busses.

Read story in Nederlands

Project Credits
landscape architect/ urban planner
Lightdesign
main contractor
Structural engineering
Product Spec Sheet

ElementBrand
contractor steel constructionBuitink
Product Spec Sheet
contractor steel construction
by Buitink
Featured Projects
Latest Products
News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More