Brønshøj Parish Center / Brønshøj Sognehus

Brønshøj Parish Center / Brønshøj Sognehus

Architect
Nord Architects Copenhagen
Location
Brønshøj Kirkevej 4D, 2700 Copenhagen Municipality, Brønshøj, Denmark | View Map
Project Year
2019
Category
Community Centres
Adam Mørk

Brønshøj Parish Center / Brønshøj Sognehus

Nord Architects Copenhagen as Architects, Landscape

A small community center built in CLT wood renews the local cityscapeand invites peopleto cultural activities

The new parish centre in a suburb to Copenhagen, is a modern gesture of sustainability – a gentle mark in wood that brings people together.

 

The Parish Centre adds a new welcoming gathering space to Brønshøj and creates a new connection between the city square and the church that was blocked before. This is a modern church and parish center, that aims to open up towards the community in a bright, honest and welcoming atmosphere integrated in the local urban context and everyday scenes in the center of Brønshøj.

 

In 2015 NORD Architects won the competition for a new Parish Centre with a proposal that unified the church, city and congregation in a new cultural community, where everyone could feel welcome, being a part of the parish and city. 250 scouts are associated to the center and use both indoor and outdoor facilities.

 

We have designed a multifunctional building that provides an open and welcoming space for flexible usage within a modern parish centre that gather people in very varied activities.The large span of CLT wood accommodates this is one gesture and connects the two opposite outdoor spaces. The church on one side and the city on the other” says Morten Rask Gregersen, partner at NORD Architects.

 

The building is constructed in massive wood, the so called CLT, Cross Laminated Timber elements and sets a new standard for a large free span that can cover the main space. As a natural wood product, the CLT provides a healthy and comfortable indoor climate and is a sustainable choice for building materials with a low carbon footprint and durability. Some of the many advantagesof CLT as a natural material is that it works as a stabilizer of humidity, acoustics and temperature, which creates indoor conditions that feel friendly and comfortable to live and work in.

 

The CLT wood is left visible in the large multifunctional space running through the building from one end to the other and connecting the city square with the quiet pastor garden behind the parish center. The curved walls of the building embrace the urban space, open up towards the garden and create a sensitive meeting with the neighboring rectory. The exterior cladding in ash wood creates a warm ambiance that signals the informal use of the parish center as a community with diverse users and activities.

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More