Boulevard House

Boulevard House

Architect
Green Sheep Collective
Location
Melbourne, Victoria, Australia | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Emma Cross
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersKingspan Group
ManufacturersAWS Australia
ManufacturersBig Ass Fans
ManufacturersDe Fazio Tiles & Stone
ManufacturersGyprock
ManufacturersMelec

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Gyprock
Manufacturers
by Melec

Boulevard House

Green Sheep Collective as Architects

Boulevard House is an exemplar of passive solar design that sits comfortably in its context, providing a robust, exciting and flexible home. It finds a balance between a large home befitting its context and a humble, livable and friendly family home.

The construction has been implemented impeccably. Every detail has been considered, high-quality materials are employed throughout, and landscaping integrates seamlessly.

photo_credit Emma Cross
Emma Cross

Importantly, sustainable design principles have been applied to every opportunity. This house achieves excellence by going back to basics to achieve comfort, flexibility and energy efficiency.

The owners, a family of four including two young children, were keen to establish a new family home that would meet their current and future needs.

The steep site presented exciting opportunities to take advantage of a northern aspect and southern views to trees along the Yarra River, and the city beyond.

photo_credit Emma Cross
Emma Cross

Putting passive solar design at the forefront of concept planning, two east-west pavilions, linked by a circulation core, allowed all rooms to receive north sun and cross ventilation while creating private garden areas and allowing beautiful views via internal vistas.

The building steps down the site, following the natural slope of the land, reducing the apparent scale of the building, and assisting it to sit comfortably in its context. A striking series of timber fins reduce 'visual bulk', temper north light and provide privacy to bedrooms.

photo_credit Emma Cross
Emma Cross

An array of dynamic spaces include double-height voids, split levels, private courtyards, balconies, linking bridges, rammed earth feature walls, expansive living and garden areas, and a 25-metre lap pool stretching the length of the home.

A double height void in the kitchen creates a link to a mezzanine play area, allowing the family to operate within their own spaces whilst connected to one another. Deep reveals in thick rammed earth walls create additional spaces for retreat, in recessed window seats.

photo_credit Emma Cross
Emma Cross

Ensuring the house will adapt to changing family needs, a central mezzanine space allows children’s bedrooms to expand or contract as desired. The guest bedroom is centrally located, receives north light, opens to the garden and is sized to function as a second, private living space.

Strong collaboration between architect, builder and owner delivered exceptional value by continually reassessing and refining design details throughout construction, with reference to the rationale, ensuring that the built outcome excelled to be as cost-effective and meaningful as possible.

photo_credit Emma Cross
Emma Cross

Sustainability
Boulevard House is an exemplar of passive solar design, adeptly creating a consistently comfortable and energy-efficient series of internal spaces, achieved by stringently applying environmental design principles from high-level conceptual thinking down to material selection and detailing.

It was important that the scale, materiality and design details would sit 'just right' on the site and provide 'just enough' for the family. Consequently, this building is not big for big's sake, and every space works hard within its purpose and context.

photo_credit Emma Cross
Emma Cross

Thermal mass via concrete slabs and rammed earth walls, natural lighting, heating, cooling and ventilation, seasonal shading, healthy material selection and any number of sustainable design principles fully applied. A generous 7.1kw solar array, solar pool heating and 8000L of rainwater storage have ensured that on-site generation exceeds the family's consumption.

The design utilised the entire site to capitalise on all energy, money, emotion and material that went into its creation. Built to last, this home can be enjoyed comfortably by many people over many decades, without the need for renovation or renewal. This building will minimise environmental impact, delight, and last in every way possible.

photo_credit Emma Cross
Emma Cross
photo_credit Emma Cross
Emma Cross
photo_credit Emma Cross
Emma Cross
photo_credit Emma Cross
Emma Cross

Read story in EspañolItalianoFrançaisPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More