Blackburn House

Blackburn House

Architect
ArchiBlox
Location
Blackburn, Melbourne, Australia
Project Year
2015
Category
Private Houses
Tom Ross

Blackburn House

ArchiBlox as Architects

This family home is nestled amongst the gums, cantilevering dramatically over the sloped site so it feels more like a treehouse than a regular home.


With views from the site cascading down the hill towards Gardiners Creek Reserve in Melbourne’s Blackburn, this modular home crafted by ArchiBlox harmoniously embraces the natural context of the surrounds whilst maximising the sustainable orientation of the site. Separated into two wings to maximise the views, both forms cantilever dramatically over their lower edges sitting above the natural ground level.


The living area wing is elevated and sits proudly over a rocky native garden giving privacy to the living spaces within. Jutting past the adjoining bedroom wing with massive windows wrapping around the leading edge opens up viewing corridors towards the natural bush. Double height voids mimic the soaring nature of the native gums that are prolific in the area, natural timbers enhance the biomimicry and dark tones of other external elements create recessive forms.


The adjoining master bedroom wing is softened in appearance by the greying blackwood timber lining, becoming more reclusive and blending further into the bush surrounds emulating a warmth and privacy expected of the space within.


A northern wall runs the length of the living, kitchen and dining area. With high doorways sliding open to blend onto external living spaces annihilating the separation of indoor to outdoor.


Internally spaces are designed for life, minimising the footprint of the built form to maximise the liveability of the external. Family rooms, study spaces, day beds and circulation have all been thoughtfully planned to ensure that the family and has a future in this space is allowed to thrive.


The form harmonises sits with the beautiful natural landscaping, the cantilevered home and garden make the most of this sloping site creating stunning outlooks.Informal outdoor spaces wrap around the house including pool and dining area, combines with beautiful natural landscaping.


In essence, the uniqueness of this site within such a built up urban context was a pleasure to work with. Escaping the bustle of contemporary life and the noise of traffic down alleyways lined with trees and roofed with leaves was a joy. We only had the opportunity to touch this environment briefly but it has left lasting impressions on all of our team members who came into contact with it. It must be a joy to live with daily.


Project scope The construction of a sustainable contemporary home sitting within a native landscape. Living areas opening towards the east and north, views captured to the west. Overall 2 living areas, dining, kitchen, pantry, study, powder room ensuite and master bedroom occupy the middle level. Three bedrooms and a shared bathroom occupy the upper floor. Both are over the top of a garage and store area.


Project design intent and objectives. To minimize the internal circulation to ensure that the buildings footprint was reduced to the lowest figure plausible. Creating a “tiny house” with a big heart practically all internal corridors have been removed in a thoughtful an imaginative footprint.


Environmentally sustainable design principles and initiatives. Sustainable materials externally including FSC Certified Timber Large expanses of north glazing to the majority of habitable rooms. This only habitable space not to receive northern or eastern light is the master bedroom. Aluminium improved argon filled double glazed window units to the western windows were incorporated to ensure the natural aspect of the site could be capitalised upon with views towards the reserve. Energy efficient appliances. Low VOC internal paints, natural oils and decking oils. Native drought tolerant landscaping.


Some products used: 1. COLORBOND® steel in Monument 2. Clad in blackbutt timber FSC certifiedtimber 3. Matt Black Laminex 3. Essa Stone benchtop 3. Tasmanian Oak joinery and light fitting


We also had a reference from the client for this project. I was recommended to Archiblox through a friend. I met with Bill - The Architect and the whole thing just made sense.The designs are modern and sustainable, there is no need to tender for a builder and you get an architect designed house using their modular approach. I have had so many comments on my house and I love it. The Archiblox approach takes a lot of stress out the whole process, they are professional, creative and the build was on time! A beautiful house and a great experience! Thanks Ilona

Project Credits
Architects
Landscape Architects
Landscape Architects
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Top 10 Trending Armchairs
13 May 2022 News
Top 10 Trending Armchairs

Architects and designers use armchairs to complete spaces visually and functionally. Popular armchai... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More