Base4Work Bratislava

Base4Work Bratislava

Location
Bottova 1, Bratislava, Slovakia | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
Boysplaynice

Iconic technical monument enlivens by a new function

Studio Perspektiv as Interior Architects

There are only a few buildings in Bratislava that would refer to its industrial history. Even fewer can adapt to the needs of today’s society. After a three-year reconstruction, the functionalist industrial monument by Dušan Jurkovič has been opened to the public as a modern coworking center – Base4Work.

photo_credit Boysplaynice
Boysplaynice

The Bratislava heating plant is an extraordinary space and has been looking for a new function for a long time. The developer’s vision was to create an inspiring and diverse workspace that would provide the background to connect different user groups. The reconstruction itself was designed so that the original parts remained visible and the imprint of Dušan Jurkovič was preserved as much as possible. However, we interpret Jurkovič’s work in the spirit of the 21st century. In the interior design of cowork, we perceived the context of the original monument and the new building. We tried to complement the space both with the style and geometry of the new elements. However, we did not want to imitate the original work. That is the reason why the original and new parts are identifiable.

photo_credit Boysplaynice
Boysplaynice

The community centre of the entire coworking space is the entrance area on the second floor, which combines a lobby with a café and workplaces. Perspektiv presents Dušan Jurkovič’s extensive work by using graphic elements in the interior. The authors’ motifs are inspired by the architect’s style and its evolution over time. Perspektiv decomposes the original decorative ornaments into prime factors in the form of light elements on the walls or engraved cabinets.A folk carpenter was replaced by a CNC milling machine, and solid wood by natural fibreboards. The craftsmanship and contemporary materials in their raw essence form a unifying motif for each floor.The steel structures are softened by perforation to create an interesting historical contrast with a legacy dating back to the early period of Jurkovič’s work.

photo_credit Boysplaynice
Boysplaynice

The generosity of the space is underlined by the massive concrete hoppers, which were originally used to store solid fuels. We managed to place some of the meeting rooms inside them. The most popular for users so far seems to be the two meeting rooms on the fifth floor. This is where we took advantage of the location and experimented with glazing in parts of the floor. The result is an iconic space that everyone wants to see. Even those who are afraid of heights. 

Caption

Authors of the Base4Work interior: Ján Antal, Martin Stára, Barbora S. Babocká (Perspektiv), co-authors: Jakub Budaj, Silvia Snopková, Vojtěch Hasalík

Authors of the architecture conversion: Martin Paško (DF Creative Group)

Authors of the buildin renovation envelope: PAMARCH

Caption

Read story in EspañolItalianoFrançaisPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More