BARN B

BARN B

Architect
DENIZEN WORKS
Project Year
2021
Category
Housing

Barn B

DENIZEN WORKS as Architects

EXISTING

Barn B is a renovation project, converting an existing flint barn into a series of open living spaces. The barn is situated amongst a cluster of agricultural buildings which together form a sheltered courtyard high upon a hill.  

Caption

Prior to works commencing, the interior of the main barn featured exposed solid stone walls that supported four timber trusses. Natural daylight filled into the barn from high level gable end windows. Meanwhile, two arched external doorways cut through the central axis of the barn, connecting the sheltered courtyard on one side to the countryside on the other.

Caption

BRIEF

The brief was to renovate this historic barn to introduce a new kitchen, dining hall, sitting room and mezzanine study, creating a new focal point within the site. The old barn also required thermal upgrades to its existing envelope, with the need to adopt breathable insulation and lime plaster to sympathetically preserve the historic stone walling.

Caption

In terms of the spatial quality, the clients’ intention was to steer clear of a traditional barn conversion, with a wish to avoid the familiar moves of exposed rafters and brick archways. Alternatively, it was the scale, situation and light of the building that were to become the main assets to express within the renovation works.

Caption

DESIGN

The project commenced with the removal of two existing trusses, creating two uninterrupted volumes either side of a central dining hall. To one side of this central hall is a new kitchen, with a stained oak floor elevated 600mm above the typical ground level. This kitchen is visually connected to the rest of the barn, with large internal glazing screens enclosing the space and forming an ‘L-shape’ in plan.

To the other side of the central hall, a textured lime plaster wall creates a second ‘L-shape’ in plan, this time to establish a more intimate sitting room at ground level and a mezzanine study above. 

Caption

As a counter to the glass screens, this textured lime wall reads as a heavy sculptural mass, enclosing a double sided fireplace and a hidden staircase which leads to the mezzanine study. At this first floor level, the occupant is afforded with panoramic views across the countryside, with the habitable space now utilising windows that were previously too high to access.

Together, this offsetting of floor levels, glass screens and sculptural walls introduces a play of visual connections and reflected light through the barn. 

Caption
Caption

Read story in ItalianoPortuguêsEspañolFrançais and Deutsch

Project Credits
Quantity Surveyor
Main Contractor
Structural Engineer
Approved Inspector
Product Spec Sheet

ElementBrand
Steel WindowsClement Windows Group Ltd
Internal Glazing Screens and Joinery DoorsApplewood Joinery Ltd.
Vitrines Display CabinetHeron Cabinets
External ShuttersOBE Fabrications
Product Spec Sheet
Steel Windows
Internal Glazing Screens and Joinery Doors
Vitrines Display Cabinet
External Shutters
Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More