Banjar House

Wiyoga Nurdiansyah as Architects

The project location is in the residential area of South Tangerang. The site is on the hook, so it has 2 exposed sides. Responding to the site orientation towards the sun, the layout of the building mass is maximized extending east to west with openings towards the north. The north side is a green area as a privacy buffer in the inner area. Meanwhile, the front facade area is a massive wall because it faces east.

photo_credit Jonathan Raditya
Jonathan Raditya

Banjar House has 2 floors; the ground floor is for public and service areas, while the upper floor is for private rooms. The ground floor is a living room, dining room, pantry and service area. The 1st floor consists of 2 bedrooms with attached bathrooms. Vertical circulation using ramps, as a more user-friendly architecture. On the ground floor, indoor and outdoor dividers are designed flexibly that can be folded as a space extension towards the terrace and garden to accommodate the need for additional space at certain times.

photo_credit Jonathan Raditya
Jonathan Raditya

The circulation space utilizes natural ventilation and sunlight to create a tropical home concept. Maximize openings in every space with large windows for rooms facing the garden. And horizontal rips for circulation spaces, both on the walls and ceiling in the form of skylights. Each room has a view towards the garden with wide openings. The green space is designed linearly from front to back, continuously from the ground floor to the roof of the service rooms.

photo_credit Jonathan Raditya
Jonathan Raditya

The materials used in this project are concrete and wood. On the east side of the facade, the concrete is molded with a wood texture. Thus the repeated lines between the molded concrete and the wood planks create the same texture. Exposed materials are applied to every element of space, both in vertical areas such as walls and furniture, as well as horizontal planes such as ceilings and floors. The consistency of the material gives a strong characteristic to the space so that it feels warm and cold at the same time.

photo_credit Jonathan Raditya
Jonathan Raditya

The first impression in the entrance area is made high and bright by the presence of a sharp continuous void covered with glass that lets light into the space. The sloping wall that is created gives a broad impression to the space that borders the void, the master bathroom. This affects the outer area, the sloping walls between the repetitions of the vertical walls create a visual contrast to the facade.

 

Material Used:
1. Facade cladding: Concrete, Bengkiray wood, by contractor
2. Flooring: Concrete, Terazzo, by contractor
3. Roofing: Concrete, by contractor
4. Interior lighting: By Owner
5. Interior furniture: By Owner
6. Sanitary: TOTO
7. Top table: Quadra 

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
SanitaryTOTO
Top tableQuadra
Product Spec Sheet
Sanitary
by TOTO
Top table
by Quadra
Featured Projects
Latest Products
News
Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More

Top 10 Trending Products of 2021
13 Jan 2022 News
Top 10 Trending Products of 2021

A look back at the most specified products of 2021, including a retro table lamp, a classic light sw... More

17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details
13 Jan 2022 News
17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details

Originally constructed in 1675, this once neglected canal house has been renovated by Amsterdam base... More

Dramatic pyramidal roof peaks define Foster + Partners’ Datong Art Museum
12 Jan 2022 News
Dramatic pyramidal roof peaks define Foster + Partners’ Datong Art Museum

Featuring four interconnected pyramidal roof peaks that appear to emerge from the earth below, the D... More