Bandol

Bandol

Architect
Kinnersley Kent Design
Location
London, United Kingdom | View Map
Project Year
2015
Category
Hotels
Kate Berry

Bandol

Kinnersley Kent Design as Architects

Bandol, anew restaurant on Chelsea’s Hollywood Road, delivers the cuisine of rustic southern France from within a stunningly warm and contemporary environment - featuring copper, distressed oak, steel,concrete, brick, smoked glass and artful lighting, as well as a large centralolive tree - designed by one of London’s most prestigious and innovative design studios, Kinnersley Kent Design. The team behind Bandol,married partners SylviaKontek and Vittorio Monge, came to the projectfresh from the success of their Margaux wine bar/restaurant in South Kensington. Whilst Margaux’s main point of reference centres onthe wines of the Bordeaux area, Bandol takes its inspiration from the food and wines of the Provence and Riviera regions of southern France, in the form of a sophisticated and modern menu - and the perfect wine to accompany each course. The intimate, 70-cover restaurant – measuring 200 sq m over two storeys - is made up of a ground floor bar and dining area, with a kitchen, customer toilets and back of house space on the lower-ground floor. ‘The long and fairly narrow spatial arrangement presented us with a number of design challenges’, commented KKD Associate Director Jenny Andersson, ‘including how to make the best of the available natural light. We additionally had to be as clever as possible in achieving a feeling of luxury on a relatively tight budget, whichalso had to cover an entirely new kitchen.’ The main architectural intervention was the creation of an enlarged wall opening between the bar and the restaurant to ensure sightlines from the entrance right through the space from the moment customers enter. A secondary intervention involved the re-arrangement of the air-conditioning in the first half of the restaurant, which allowed for a half-metre gain in ceiling height.A virtue was made of the restaurant’s slim footprint by the design of a series of intriguingly zoned spaces and continued visual interest, so that there is something new to catch the eye at every stage. Cleverly-positioned, 3m x 1m mirrors on the rear right-side wall also enhance the feeling of space.


Natural light from a 2.5 x 4m skylight in the roof of the existingground floor rear extension was supplemented via a new, large rear-side window and a glazed door. Added greenery, in the form of a climbing ivy living wall on a delicate metal trellis, plus an external bamboo plant framed by the rear door, add to the outdoor feel. ‘Our design DNA for the space was the use of copper throughout as a signifier of the warmth of the Provence and Riviera regions’, Jenny Andersson commented, ‘together with a light materials palette of pale brick, concrete render, oak flooring, blond timbers, white, grey and wicker chairs, smoked glass and a colour palette of greys, blues and the palest salmon pink. A sense of the outside is given by the indoor planting of lemon trees in pots, ivy at the rear and the half-ton, up-lit olive tree at the restaurant’s heart. Industrial design notes maintain a sense of contemporaneity, with an overall feel of al fresco dining in a warm clime.’ The London Evening Standard newspaper, which reviewed the restaurant on opening, summarised the space as ‘so beautiful, you’ll want to steal the entire look for your home.’


Design walk-through: The restaurant’s exterior fascia is a re-working of an existing Victorian timber shopfront, protected by Conservation Area status and now re-painted in a mid-grey tone with a hint of blue. There is an entrance door to the right and large central glazing. Signage takes the form of ‘bandol’ lettering in 3D copper at the top of the fascia, with the name/logo also printed onto the extending canopy in a similar bronze tone. As customers enter the space, they are greeted by two stunning feature areas – the bar to the left, lit by a long display of 24 glass pendants spaced out in different sizes, lengths and colours and a series of four tables to the right, made of cantilevered,L-shaped copper panelswhich continue as far as one metre up the wall and are lit by bespoke bare-bulb, copper pipe pendant lights. The wall surround around the copper panels is in a concrete render,with a rough finish to add textural interest. Two further small tables in zinc with white J77 chairs from Hayalso sit directly behind the glazed section of the fascia. The bar features a bespoke 400mm wide/50mm deep copper top, which extends via a bull-nosed edge beyond the rough-rendered concrete bar front, which uses the same finish as the right-side wall. The bar back area is made up of a copper piping framework with glazed shelving. White-seated and timber-framed bar stools are by NormannCopenhagen, whilst the bar-surround flooring is in a series of dark and light grey hexagonal concrete tiles with bold red grouting. The chairs which accompany the four, right-side copper tables are in wicker, with black metal legs. Flooring in this area and throughout the remaining restaurant space is a sanded, aged and stained oak, giving the impression of being weathered andalready in situ for some time. The dramatic feature lighting display over the bar includes glass pendants from Royal Copenhagen, whilst the two-sizes ofalternating copper-and-wood alternating pendant lighting to the rear of the restaurant are from Libra. The lighting in the semi-screened wine-store/dining areas is in the form of hand-blown, smoked glass pendants from Curiousa&Curiousa. Tables in the main restaurant space are in bespoke,patinated zinc, with natural wood and pale grey chairs from Hay, from the J104 series. There are also lower wicker chairs in the centre, as well as two bespoke sets of banquettes. The firstof these runs down the whole length of the rear right space of the restaurant, below the pale salmon plaster wall and is made of a mild steel frame withlight tan leather upholstery, whilst directly opposite on the left side is a series of three booth areas, where the banquette seating is finished in buttoned light blue leather. All the banquettes were manufactured by Penwith to KKD’s design. The ledge behind the booths is punctuated by small lemon trees in terracotta plants, further underlining the ‘outside-in’ feel. Two semi-private dining areas on the left of the restaurant are enclosed by floor-to-ceilingscreens with mild steel frames and copper mesh and can each seat up to 6 people. Smaller versions of the screens also feature in other parts of the restaurant, above the left-side banquette seating, for example and to shield a waiter station to the right of the restaurant, helping add a subtly industrial and contemporary edge to the space. Empty, reclaimed riddling racks, sourced from France and traditionally used to house champagne, are used in these dining areas as a form of wall-panelling. The furniture treatment is also slightly different in these two rooms and includes bespoke bamboo table tops and black leather, steel-framed dining chairs from Rockett St George. The first of the areas, encased in an aged brick surround, also wrapsneatly around the restaurant’s central service core, where the food hoist is located, along with a wine storage system built into its outside wall, featuring LED up-lighting and allowing full access from the bar area. Unisex toilets on the lower-ground floor continue the industrial feel, via Belfast basins and bespoke, surface-mounted taps and toilet roll holders made from copper piping. The space is tiled in white to the half-way point with very pale sea blue paintwork used from there to the ceiling. Flooring is the same hexagonal concrete tiling as used for the bar surround, but on this occasion minus the red grout.


Client and owner Sylvia Kontek commented on the design: ‘The aim with Bandol was to continue with the urban design of our sister restaurant Margaux, while making it lighter, airier and bringing in some natural elements to reflect the outdoors feel of Provence. The challenge was how to combine the urban and the rural and still keep it authentic and harmonious. KKD have achieved an incredible transformation of the place and managed not only to create much bigger, brighter and inviting premises, but, with their choice of materials, textures, colours and selection of living plants, they managed the impossible – marrying the industrial with the rustic countryside in a warm, welcoming space that is both chic and cozy.’

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More