Banco Sabadell Space in Madrid

Banco Sabadell Space in Madrid

Architect
Mateo Arquitectura
Location
C. Serrano, 18, Madrid, Spain | View Map
Project Year
2020
Category
Banks

Offices
Pedro Pegenaute

Banco Sabadell Space

Mateo Arquitectura as Architects

At a time of transformation for bank branch offices, here, as an experimental proposal, we created a space as a place to work and to meet. Open but active. Private when necessary.

photo_credit Pedro Pegenaute
Pedro Pegenaute

Our intervention in a pre-existing space sets out to enhance it, to dialogue with it, not just to add an indifferent new layer to the underlying base. In a central place, open to the city and to an incredible courtyard at the centre of a street block, with large trees and vegetation, dialogue with the outside (with the city and with nature) also constitutes a thread in the design. 

photo_credit Pedro Pegenaute
Pedro Pegenaute

The language is abstract, the environmental conditions (light, sound) addressed with particular care. The space is muted, with nuanced lights and open but controlled views.

Space for work and for personal meetings. 

Josep Lluís Mateo

photo_credit Pedro Pegenaute
Pedro Pegenaute

GUIDED VISIT

Banc Sabadell Space is housed in a 19th-century building, opposite the National Museum of Archaeology. The green area in front of the museum dialogues directly with the garden situated at the other end of the branch office.

From the outside, the window, raised above the level of the street, directly shows off the workplace, in an abstract, professional but sober environment. The large logo applied to the glass, designed by Mario Eskenazi, introduces a filter between inside and outside.

photo_credit Pedro Pegenaute
Pedro Pegenaute
photo_credit Pedro Pegenaute
Pedro Pegenaute
photo_credit Pedro Pegenaute
Pedro Pegenaute

In the entrance, a vinyl reproducing and monumentalizing the garden within, the work of artist Jordi Bernadó, acts as a filter between the ATMs and the area for independent transactions, and this work area, half-exposed to the outside.

This branch office is divided into two floors. On the ground floor, where the floor folds to smooth out pre-existing changes in level and eliminate architectural barriers, there are also permanent workstations for quick responses to clients’ queries.

Around the central staircase on both floors, a communal space created for meeting and interaction also acts as a separator. On the ground floor, it separates the reception and window area from the permanent and consultation work stations.

The maxim of transparency is followed throughout. Although the spaces are delimited, the layout plays with the separation elements, furnishing and windows, designed to maintain visual connection between the various areas. A feeling of openness while preserving the privacy of employees and customers.

photo_credit Pedro Pegenaute
Pedro Pegenaute

The structure of the big staircase that joins the two floors has been maintained, adding just a lightweight glass floor slab and a railing with a very particular geometry that blends in with the existing aesthetics.

The private area, reserved exclusively for employees, is located on the first floor, overlooking the beautiful interior garden. This area includes the back office and cubicles for internal meetings, and a kitchen and flexible area, where the furniture adapts easily to the various needs: rest, informal meeting, class or presentation, etc. 

photo_credit Pedro Pegenaute
Pedro Pegenaute

On the other side of the staircase is the director’s office and various meeting rooms to discuss more complex issues with customers.

All of these rooms can be adapted quickly and easily to the needs of each meeting.

The corporate image has also been redesigned to give continuity and coherence to this stately, sober, elegant line.

Caption
Caption
Caption
Caption

 

Read story in Español

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More