Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Barn Door SlidingKrownlab Inc.
Sink – Premium 55Ceramica Catalano
LightingDelta Light
SanitarywareHansgrohe SE
tilesSolus Ceramics
Spiral StairEeStairs

Product Spec Sheet
Lighting
Sanitaryware
tiles
Spiral Stair

Backwater

Platform 5 Architects as Architects

A new detached home designed by Platform 5 Architects replaces an outdated bungalow on a promontory in a secluded lagoon in the Norfolk broads, providing practice director, Patrick Michell with a family home. Designing a new building for the plot provided the opportunity to enhance the setting by establishing a stylish counterpoint to more traditionally designed neighbouring houses, while respecting the peaceful location. A key objective was to create simple, contemporary living spaces at the centre of the house that are orientated to benefit from the views of the surroundings. The property is also available for holiday rentals, further details can be found on http://backwaternorfolk.co.uk/

 

The house is arranged as three low rise bays, whose pitched roofs echo the working boat sheds typically found on the Broads. Externally the roofscape and side walls have been clad in blackened timber shingles to express the form as an abstract folded plane. To the front and rear elevations the timber shingles are left untreated to allow them to weather and create a warm textured appearance. On the underside of the roof on the waterside elevation, timber boarding has been used to create a refined aesthetic that ties in with the internal joinery.

 

Each bay has a different volume and is orientated to address different views across the wetland landscape that surrounds the house. The double height vaulted living spacefaces ontocarr woodland and a network of drainage dykes that teem with wildlife whilst the central bay offers panoramic views across the private lagoon. The bedroom wing has smaller framed views that pick out the reedbeds and jetty.

 

The façade to the entrance is a simple expression of the three pitched bays that have been subtly faceted around the landscaped ramp, with the main architectural drama reserved for the waterside elevation. Timber shingle cladding contrasts the materiality of neighbouring houses, and is beginning to weather back to provide a sympathetic presence against the surrounding trees and water.

 

The three bays of the house splay out in a way that the waterfront elevationbecomes the most hierarchical point of the house. Where the entrance facade is relatively modest, the house offers an outstanding counterpoint to its surrounds when viewed from the lagoon, providing the area an exceptional example of contemporary architecture. Glazing adorns much of this elevation to provide views over the surrounding landscape from throughout the house.

 

Deep eaves emphasise the house’s bold silhouette and provide sheltered external living spaces that are useable across the seasons. The covered external space makes reference to the verandas of the neighbouring Edwardian riverside chalets along the main river that were built as holiday homes with an emphasis on leisure and relaxation. Externally, a layered timber landscape provides the house with usable external space while acting as a transition from water level up to the elevated ground floor.

 

The planting was chosen to thrive in the semi-aquatic conditions, often using ornamental versions of native Norfolk Broads species to create a garden that is harmonious with its watery environs. The west edge of the site is more heavily planted to reflect the wild vegetation on the other side of the drainage dykes whilst the east edge is given a timber quayheading to allow for the mooring of boats.

 

Inside, a simple broken plan arrangement allows for flexible living and accommodates family life by allowing different activities to take place simultaneously through the use of timber sliding doors. The central bay contains a large kitchen and dining area, and flows into the adjacent double height living space that is separated by asteel clad fireplace. The house’s three bedrooms occupy the third bay and are split over two floors, connected by an impressive spiral staircase that rises from the entrance hallway.

 

Each space has a carefully designedlayout with built in furniture to set the scene for family life. A considered material pallet is used throughout these spaces, where a range of colours and textures respond to each room’s programme and create a cosy but varying atmosphere.

 

Located on a peninsula, construction on site was not a simple task, however designing the house out of lightweight elements provided ease of transportation down a narrow access road in a transit van. Gaining access close to the water’s edge was a challenge and as the site is liable to flooding, the ground floor of the home had to be elevated to accommodate changes in water levels. As the house is built atop unstable materials, the house’s foundations were piled down 10m to the chalk rock layer.The piles support a grillage of galvanised steel ground beams elevated above the high water mark. This limited the use of concrete and reduced the time on site required to form the substructure, allowing the early creation of a dry construction deck. The house itself is timber framed with a handful of steel beams to provide support around the large glazed openings.

 

The house has been designed with sustainability in mind and offers a far more energy efficient building than the outdated bungalow that was previously on site. An abundance of south facing glazing allows for a limited reliance on artificial lighting, while the deep eaves negate overheating during the summer. The insulation and vapour barrier lines are carefully maintained to achieve high levels of air tightness for the efficient use of the ventilation system with heat recovery.

 

While the home is built to be used primarily by Michell and his family, it has also been designed to be able to be leased out as a holiday rental, increasing financial viability of the project and allowing guests to visit and enjoy the secluded location. The house has therefore been designed to be considered as a prototype when others consider building holiday accommodation: a versatile home away from home whereby the design allows you to escape into the natural surroundings.

 

Completed in May 2016, Backwater is a highly sustainable new family home that brings a strong contemporary architectural presence to its sensitive waterside setting in the Norfolk Broads.

Read story in DeutschPortuguêsItalianoEspañol and Français

Backwater

Krownlab Inc. as Barn Door Sliding

“The use of larger sliding panels allows these rooms to change in their feel and function, along with saving critical space where hinged doors would be obtrusive. Tight transitional areas like hallways are particularly well served by sliding panels.”


On hardware system: AXEL in Black Steel —


“Our Axel system is fabricated from thick carbon steel and showcases the natural beauty of this industrial material. The light doors and color palette contrast nicely with our black hardware and really allow it to play a larger role in the architectural character of the house.”

Read story in DeutschPortuguêsItalianoEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More