Avenues Shenzhen Early Learning Center

Avenues Shenzhen Early Learning Center

Architect
Efficiency Lab for Architecture

CCDI
Location
Shenzhen, Guangdong Province, China | View Map
Project Year
2019
Category
Nurseries

Primary Schools

Secondary Schools
Zheng Chao

Avenues Shenzhen Early Learning Center

Efficiency Lab for Architecture as Architects

Bridging Education: Connecting an Urban Campus for Future Generations
Efficiency Lab for Architecture PLLC, a firm comprising a team of architects, planners, designers, and educators committed to a better understanding of efficiency in the built environment, is proud to announce the completion of an Early Learning Center in Shenzhen, China, the first school building of an innovative Avenues Shenzhen Campus master plan. The project marks the 5th collaboration between Efficiency Lab and Avenues: The World School, an organization dedicated to providing transformative, world-focused learning experiences to students around the globe.

photo_credit Si Hu
Si Hu

“We have developed an organic relationship with Avenues over the past four years, and that has included joint research in the education sector,” says Aybars Asci, AIA, LEED, President of Efficiency Lab. “Many factors derived from that research have been incorporated into the Shenzhen project, including bridges, canopies, portals, thresholds, niches, and an overall focus on the importance of architecture in education.”

photo_credit Si Hu
Si Hu

Tanglang Industrial Zone is one of the few remaining underdeveloped “urban villages” of Nanshan District in Shenzhen. As opposed to a previous strategy of tearing down and building anew, the government has shifted its focus to projects that embrace the adaptive reuse of existing structures. The area is now slated for redevelopment as an education and research zone, and Efficiency Lab is at the heart of the master planning, architectural design, interior design, and furnishings of an urban campus comprised of seven existing industrial buildings to be connected by bridges above the city’s public streets. In addition to connecting the structures through a series of elevated walkways, each rooftop of the campus buildings will be landscaped and will include playgrounds, outdoor learning spaces, and gardens.

photo_credit Si Hu
Si Hu

“The elevated walkways will continue to be built over the next two years and will connect all seven buildings of the campus together,” explains Asci. “As a result, students will safely be able to access all of the facilities via an experiential pedestrian circulation network.”

photo_credit Si Hu
Si Hu

Avenues Shenzhen Early Learning Center was based on the adaptive reuse of a three-story warehouse and parking lot. Efficiency Lab approached the project from the perspective of strategic subtraction and addition, which included making very precise cuts in the existing building to create greater connectivity. The concept of ‘connections’ forms the heart of the project, from physical connections in the form of bridges and pedestrian walkways to visual connections enabled by carefully choreographed atriums strategically carved from the existing warehouse structure.

photo_credit Si Hu
Si Hu

The first strategic addition that will connect the Early Learning Center to other buildings on the campus is a bridge that has been built to pass through a series of existing banyan trees, providing a unique and inspirational path for entering the facility. Vertical playgrounds descend from the connector bridge, forming a sort of rooftop treehouse environment that weaves among the root structure of the trees. The bridge immerses students in the beauty of the surrounding environment, helping to nurture feelings of empathy towards nature.

photo_credit Si Hu
Si Hu

Inside the Early Learning Center, multi-level atria were cut from floor slabs of the existing building, creating a series of openings arranged to provide diagonal views across all three floors. The main atrium is centered in the middle of the floor plate, infusing natural light into the building. The concept of connections continues throughout the interior, with color-coded learning pods, thresholds, and niches providing children with the duality of partial seclusion and visual connectivity. Glazed walls provide writable surfaces in a fun and interactive learning zone created around the main atrium, while ‘keyhole’ pods serve as gateways from one zone to another.

photo_credit Zheng Chao
Zheng Chao

“We’re proud to be providing the children of Shenzhen with a playful learning environment that is woven into the urban fabric of the city,” says Asci. “The Early Learning Center is a shining example of adaptive reuse, and a precursor for even greater things to come as the campus is completed.”

photo_credit Zheng Chao
Zheng Chao
photo_credit Zheng Chao
Zheng Chao
photo_credit Zheng Chao
Zheng Chao
Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More