ATIS HEADQUARTER

ATIS HEADQUARTER

Architect
DEAR studio
Location
Mezzolombardo, Trentino, Italy | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Davide Perbellini
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Facade claddingSEP Italia
SEPLUX 40 9P
FlooringCERAMICHE CAESAR
FacadeMetall Ritten
FlooringBoden Service
FlooringDesso
DoorsL'Artigiana Conter S.n.c

Product Spec Sheet
Facade cladding
SEPLUX 40 9P by SEP Italia
Flooring
Facade
Flooring
Flooring
by Desso

Atis headquarter

DEAR studio as Architects

The task was to create a functional working space and to give the company a new identity at the same time. Instead of creating a simple industrial shed it should become an architectural sign with a high recognition factor.

 

The strong movement of roof and facade is referring to the mountains behind the building. Their unique appearance is brought to the street in scale and is now accessible for everybody. The work that is carried out daily by the workers who regulate the movement of the manipulators, was a further source of inspiration.

 

The vertical, inclined black metal pillars also seem to imitate the automatic gestures of the manipulators that are produced by the company. They accompany both workers and visitors inside, where you can find on the one hand large glass surfaces and open transparent spaces in the office area and on the other hand exposed precast concrete structures as a synonym for the consistency of the company.

 

The office area follows the course of the road, approaching the entrance area to invite people to come in and moving away from it in the production area. The volume consists of two interconnected blocks, the offices on two floors on the side facing the street and the area for production, assembly and testing on the back. The wide glass corridor on the second floor of the office building creates visibility between the two different environments and allows a 360-degree view of the entire production chain.

 

The production area is zoned by a sawtooth roof, corresponding to the different operational steps. The infills of the facade are made out of opaque polycarbonate and ensures ideal exposure. These measures are intended to increase attractiveness and welcoming qualities of the workplaces.

 

Material Used:
Facade cladding: polycarbonate panel, 40 9P Seplux, SEP Italia
Flooring: industrial floor, Bodenservice
Tiles, Core Soot 60x60, Ceaser
Carpeting, Fps Stones 50x50, Desso
Doors: Falegnameria Artigiana Conter s.n.c
Windows: Metall Ritten GmbH
Roofing: wooden structure, Rubner
Interior lighting: Macrolux
Interior furniture: Nipe Design

Read story in ItalianoPortuguêsDeutschEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More