Àtic per a Nora

Àtic per a Nora

Architect
Fent Estudi Coop V
Location
Benimaclet, Valencia, Spain | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Milena Villalba
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
SanitariosRoca
CeramicaCEVICA
CocinaEkehome
SanitariosGala
Iluminaciónmantra
Mecanismos ElectricosSIEMENS S.A.

Product Spec Sheet
Sanitarios
by Roca
Ceramica
by CEVICA
Cocina
by Ekehome
Sanitarios
by Gala
Iluminación
by mantra
Mecanismos Electricos

Àtic per a Nora

Fent Estudi Coop V as Architects

This project involved the complete refurbishment of a late 70s penthouse apartment in the Benimaclet neighbourhood of Valencia. Our clients, Ángels and Josep Maria, shared with us their excitement over starting a new chapter in Valencia, along with the need to remodel the space accordingly. The penthouse in question belonged to Angels' grandparents, making it the repository of endless childhood memories and meaning that any potential change would need to tread sensitively. A few months into the project came news of baby Nora's impending arrival, which naturally conditioned the entire process of design and implementation, as she became central to every decision.

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

Whenever we start a new domestic project, we ask our clients to reflect on the way they like to live: their daily and weekly habits, the way they move around their home, the types of interior spaces and situations that make them feel good, the ways they hope to use their home, the activities they like to do there and so on. On the basis of all this information, we draw up designs which attempt to respond to all these needs and wishes, to create a home that is as personal and unique as possible.

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

The work we carried out was based on five fundamental premises:

Eliminating any sense of hierarchy between rooms, creating evenly sized and generally multifunctional spaces, and accommodating our clients' day-to-day dynamic throughout (i.e., taking into account their preferences with regard to working, eating, resting and free time in the span of the day). The kitchen occupies a central place in the design and is open to the living and dining area, as well as to the roof terrace and one of the multipurpose rooms.

Maximising flow around the property via multiple connections between rooms, promoting versatility of use. Curved geometries enhance fluidity of movement around the apartment, with sliding partitions or at least two doors providing access to each room.

Overlapping lines of sight between the different rooms, generating connected and expanded spaces. The use of interior windows creates visual pathways that join different rooms; for example, the visual junction connecting one of the bedrooms with the kitchen and the living room, through the bathroom and the building's light well.

Making the most of natural light and ventilation. The layout ensures that all rooms benefit from natural light and cross ventilation. Multiple connections between rooms facilitate air flow throughout the home whilst ensuring that natural light enters from all angles, providing a range of tonalities and intensities of illumination.
- Conserving pre-existing elements of the apartment. As the apartment had previously been home to the client's grandparents, its original decorative features held a strong emotional charge which we sought to retain, whilst recontextualising them in the new layout. Some would remain in their original location (such as the cupboard adjoining the terrace and the woodwork in the entrance); others, however, were reused or reworked to give rise to new elements. This is the
case with the textured yellow glass which has been rehoused in a new partition between the kitchen and living area, and other panes that were conserved in the window of the entrance hall.

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

The false ceiling is used as a compositional element, in addition to housing air conditioning, lighting and the guide rails for the sliding partitions. Its geometric configuration results in lower ceilings in service spaces and transit areas, whilst greater height is allocated to the rest of the rooms via the use of curved geometries which interplay with the vertical partitions, fixed furnishings and some of the decorative elements.

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

The choice of materials was guided by Àngels and Josep Maria's preferences for light colours, natural wood and clean joins, both at the level of the carpentry and in the project as a whole. The finished apartment has a floor area of 125 square metres, and a roof terrace comprising a further 21 square metres.

photo_credit Milena Villalba
Milena Villalba

Once home to Àngels' grandparents, this space is now ready to welcome the family’s most recent generation, having been adapted and reinvented in step with the evolution of its inhabitants.

Caption

Read story in Español

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More

Top 10 Trending Products of 2021
13 Jan 2022 News
Top 10 Trending Products of 2021

A look back at the most specified products of 2021, including a retro table lamp, a classic light sw... More

17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details
13 Jan 2022 News
17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details

Originally constructed in 1675, this once neglected canal house has been renovated by Amsterdam base... More