Asiad Village Residence

Asiad Village Residence

Architect
Studio Meraki
Location
New Delhi, Delhi, India | View Map
Project Year
2021
Category
Apartments

Asiad Village Residence

Studio Meraki as Architects

Concept Note:

This refurbishment exercise has been possibly by far the most favourite chapter in the portfolio of home renovations done by our studio. Only occasionally, do we get clients that trust the given process with no questions asked and that is when magic happens. This room has miraculously transformed from a dimly lit, dingy, dark insipid place to a vibrant set up full of light, gleam and energy harbouring peace to the soul and embracing positivity into the life of the person spending time in it. Since the teenage girl occupying the room is an artist herself, references were taken from her paintings that narrated a story of the night sky, stars, and the wilderness. The brief given by her was to simply alter her room from a dreary nest to an artistic charm for her.

Caption

The main design intervention was introducing her to the abundance of nature outside that was completely blocked earlier and letting the foliage and daylight in. The second step was the introduction of a canvas of sky inside to create this whole aura of a dreamy surreal world that she wanted herself to immerse in. The design is a classic example of biophilia at its best where the most crucial design element that has finally surfaced because of the exhaustive creative brainstorming has been the pinewood panelled bay window seating that is being rejoiced by her practically the whole day, be it while attending her online school classes or spending leisure time or creatively penning down her poems. It has surely become her beloved spot that she literally owns and relishes being in close affinity with the trees and birds. The view inside surely is as fascinating as the outside world of flora where a splash of gradient blue across two the remaining walls completes her picture-perfect landscape and the unison of both the worlds creates ferocity and exuberance in the room. The luminosity created with the night sky palette inside brightens up her evenings as well and thereby fulfills her cycle of engaging with distinct enthralling emotions throughout the day. The study table has a sculptural quality to it and is most certainly another eye capturing piece in the corner engaging with the user. The table top seamlessly blends into a curved sliding cushioned seat designed perfectly to enjoy a cup of coffee looking out of the window and creates another interesting place to unwind. All the existing dark coloured wardrobe shutters were switched to pine that drastically transformed the lighting quality and ambience of the room to a much warmer one and connected her to nature even further and beyond.

Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More