ARCH ORTHODONTIC OFFICE

ARCH ORTHODONTIC OFFICE

Architect
TYRANT Inc.
Location
Japan, 東京都八王子市みなみ野3丁目4−14 | View Map
Project Year
2021
Category
Hospitals
Tomoki Hirokawa

ARCH ORTHODONTIC OFFICE

TYRANT Inc. as Architects

This is the building of an orthodontic dentist’s office planned in a residential area in the suburbs of Hachioji City, Tokyo. A two-story dentist’s office and a parking lot for five cars were planned in part of a quiet residential area close to the JR Hachioji Minamino Station.

photo_credit Tomoki Hirokawa
Tomoki Hirokawa

Originally the site was filled up by about 1.5 m higher than the frontal road level. The majority of the fill was cut down to eliminate the difference in level, thereby realizing smooth access from the road level to the entrance of the building without any stairs.

photo_credit Tomoki Hirokawa
Tomoki Hirokawa

The building is made up of six boxes of different proportions in three layers, the composition of which is reminiscent of building bricks. To begin with, three boxes are arranged with some space in-between, and two boxes are placed over the spaces, with another one box additionally put on these two. Each box is given the impression of being massive by repairing the entire fair-faced concrete surface of the external wall to fill joints and form-tie holes so that the built-up look is intensely emphasized.

photo_credit Tomoki Hirokawa
Tomoki Hirokawa

While the interior space looks in principle sharp because of the achromatic finish with different brightnesses, a softening effect that lessens the special atmosphere of tension that people may feel in a dental clinic is provided by using wooden features such as wooden flooring, wooden furniture, and wooden partitions at various places in the interior.

photo_credit Tomoki Hirokawa
Tomoki Hirokawa

The first floor has medical-related rooms arranged, including a reception, waiting room, examination rooms, consultation room, and sterilization laboratory, while the second floor has the director’s room, doctors’ room, and staff room.

photo_credit Tomoki Hirokawa
Tomoki Hirokawa

Since the boxes put on the two spaces in which the waiting room and the corridor for examination rooms are laid out are empty with no underside, each of the two spaces has been made as a void with a height of over 5 m.

photo_credit Tomoki Hirokawa
Tomoki Hirokawa

Carefully striving to find a balance between a symbolic composition reminiscent of building bricks and the space created out of it, we aimed at realizing a dentist’s office rich in diversity and comfortable to be in.

photo_credit Tomoki Hirokawa
Tomoki Hirokawa
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More