AppLike office fit-out

AppLike office fit-out

Architect
BAID
Location
Hamburg, Germany | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
Martin Haag / Hafencitystudios
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersFlos
FurnishingsMuuto
Ceiling SolutionsKnauf
Heradesign®
LinoleumForbo Flooring Systems
Tiles (WCs)Villeroy & Boch AG
Workplace floor lampsZumtobel Lighting Gmbh

Product Spec Sheet
Manufacturers
265 by Flos
Furnishings
Ceiling Solutions
Heradesign® by Knauf
Tiles (WCs)
Workplace floor lamps

AppLike office fit-out

BAID as Architects

BAID developed modern "creative garages" on more than 3,000 square meters for the successful start-up AppLike in Hamburg, Germany. The AppLike Group develops solutions in the field of mobile user acquisition.

photo_credit Martin Haag / Hafencitystudios
Martin Haag / Hafencitystudios

For each of the three business units of the AppLike Group, each of which occupies one floor, BAID designed an independent color and theme world, which in combination create a harmonious whole. The individual design ideas of the three areas are each based on their own "codec". It is reflected in their names and characterizes the respective floor: "Local," "Space" and "Code. Specially developed wall graphics and foil plots for the glass partitions form a common thread running through the corresponding areas, structuring the office world and helping employees to find their way around. Thus, employees and visitors encounter the names of Hamburg's districts ("Local"), the planets of our star system ("Space") and sequences of programming codes ("Code") on the different floors.

photo_credit Martin Haag / Hafencitystudios
Martin Haag / Hafencitystudios

AppLike moved from Hamburg's trendy Schanze district to the exclusive Alster location in the St. Georg district. The clients' request to BAID was to preserve the innovative start-up character of the former location, which the planners succeeded in doing with a combination of "raw," honest materials, the use of accentuating colors, and other fun details. BAID designed an open, functional and flexible sequence of spaces to meet the specific needs of the staff as well as to map the necessary collaborative structures. Communication and discourse find their architectural equivalent in a fitting arrangement of "start-up garages" with large, dark-framed glass surfaces and axes of view both inward and outward to the Alster. The workspaces, called "creative garages," are arranged along the façade, the sanitary facilities are located in the central zone, and the tea kitchens and detailed lounge areas have been arranged at prominent intersections.

photo_credit Martin Haag / Hafencitystudios
Martin Haag / Hafencitystudios

A balanced mix of different work zones and relaxation areas characterizes the three floors. Conference and project rooms are added to the offering; a large auditorium on the third floor is available for larger gatherings and special occasions.

photo_credit Martin Haag / Hafencitystudios
Martin Haag / Hafencitystudios

BAID designed much of the fixtures and furnishings for the office build-out, such as the auditorium's room-filling seating podiums and the furniture for the open kitchens and lounge areas made of lakewood pine, the high-top tables, the expanded metal partitions, and the lockable "lockers" in the work areas. Even the picnic benches in bright orange or green were custom-made to BAID's designs. For flooring, BAID chose a durable linoleum in light gray, with the center zone set off in black. In the conference rooms and to accentuate the lounge areas, overlapping ready-made carpets are used, which also have a positive effect on the room acoustics. Their colors correspond to the respective color scheme, and the edges of the fitted carpets are either matching or contrasting taped.

photo_credit Martin Haag / Hafencitystudios
Martin Haag / Hafencitystudios

BAID attached particular importance to a flexible and pleasant working atmosphere with good room acoustics. On-site concrete core activation in the ceilings allowed for an open ceiling design, so the interior designers had to work with different materials and solutions: Metal lamella ceilings are used in the "garages" and decorative acoustic panels made of felt in the conference rooms. Eye-catchers in the open areas are the differently colored, suspended acoustic baffles made of coarse pressed wood chips, whose industrial appearance fits in well with the overall design and material concept.

photo_credit Martin Haag / Hafencitystudios
Martin Haag / Hafencitystudios
photo_credit Martin Haag / Hafencitystudios
Martin Haag / Hafencitystudios
photo_credit Martin Haag / Hafencitystudios
Martin Haag / Hafencitystudios
Caption
Caption
Caption

Material Used :
1. Acoustic baffles: Heradesign by Knauf Ceiling Solutions
2. Acoustic elements meeting room: Archisonic
3. Metal acoustic panels: IVG
4. Linoleum: Forbo
5. carpets: Fabromont and Object Carpet
6. Overlay carpets lounges: Object Carpet
7. Tiles (WCs): Villeroy & Boch
8. Washbasins: Rosskopf+Partner
9. Workplace floor lamps: Zumtobel
10. Furnishings: Modulor, Muuto, Softline, others 

This story is available in multiple languages
Share or Add AppLike office fit-out to your Collections
Project Credits
Architects
Photographers
Products used in this project
Casa Cuata II
next project

Casa Cuata II

Private Houses
Villahermosa, Tabasco, Mexico - Build completed in 2021
View Project