Apartment 02

Apartment 02

Location
Berlin, Germany | View Map
Project Year
2021
Category
Apartments
Gabriella Achadinha
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Outdoor lounge chairsSkargaarden
Lounge chairs, coffee table, side tables&Tradition
ManufacturersLouis Poulsen
Outdoor rugNanimarquina
Outdoor table and lanternsDEDON®

Product Spec Sheet
Outdoor lounge chairs
Lounge chairs, coffee table, side tables
Manufacturers
Outdoor rug
Outdoor table and lanterns
by DEDON®

Apartment 02

toi toi toi creative studio as Interior Architects

Constructed in the 1880s, this ornate Berlin residential building first served as the officer quarters for the Guard Corps Regiment. After recent restorations, toi toi toi creative studio, affectionately known as T3, was hired to transform the building owner's private top floor city getaway, to accommodate a growing family of six.

photo_credit Gabriella Achadinha
Gabriella Achadinha

The 70 sq.m flat boasts an open-plan living, dining and kitchen area that extends onto the balcony creating spacious living for tight quarters. The material palette and furniture selection is warm and inviting featuring layers of rich, muted colours and curved edges that produce an ambiance of sophisticated comfort.

photo_credit Gabriella Achadinha
Gabriella Achadinha

Entering the living space, the eye is immediately drawn to the sleek white oak cabinet, designed by T3, that sweeps wall to wall. Unifying the living and dining areas, it serves as a bench, sideboard, storage and entertainment stand. The piece is beautifully finished with timber detailing and soft closing drawers beneath for ease of access.

photo_credit Gabriella Achadinha
Gabriella Achadinha

During the evening hours, a generously sized sleeping space for two family members is easily assembled in this space using transformable furniture and neatly packs away to double as a couch during the day.

photo_credit Gabriella Achadinha
Gabriella Achadinha

The adjoining open kitchen space features a breakfast area that invites casual gathering. The custom oak table with a muted green linoleum surface is accompanied by coloured chairs and an adaptable highchair. This area looks onto a floor-to-ceiling glass door that connects the interior living space to a fresh, contemporary, outdoor setting on the balcony.

photo_credit Gabriella Achadinha
Gabriella Achadinha

Upon entering the bedroom, the eye follows the lines of the sloped ceiling as natural light from a skylight above reflects in all directions. Playing off the existing angles, T3 designed a custom wall unit that acts as a backboard for the king-size bed, a wardrobe and additional storage. The coloured millwork wraps around the corner of the room integrating a fold- down bed into the flush wall surface.

photo_credit Gabriella Achadinha
Gabriella Achadinha

T3’s clever design interventions celebrate the volume of the existing apartment shell by lending an air of spaciousness despite the relatively tight floor area, and comfortably accommodating a large family. The lines of the almost sculptural, existing apartment are balanced by a mix of Scandinavian-style design features, soft furnishings and a focus on simplicity and liveability; a perfect blend of elements for modern living.

 

Material Used:
1. &tradition - lounge chairs, coffee table, side tables
2. OBLIK - sofa
3. Longbarn – living room rug
4. Skargaarden - outdoor lounge chairs
5. Dedon - outdoor table and lanterns
6. Nanimarquina - outdoor rug

Project Credits
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More