Ankara Office Tower

Ankara Office Tower

Architect
AW-ARCH

RGGA Architects
Location
Ankara, Turkey
Category
Offices
Florian Holzherr

Ankara Office Tower

AW-ARCH as Architects

The Ankara Office Tower is a fourteen-story office building in Ankara, Turkey, that serves local and international high-tech companies engaging with leading universities and research institutes in the nation’s capital.


Urbanistically, the project plays an important role in a rapidly developing area west of Ankara’s old city center, knitting together a transit corridor, a pedestrian underpass, an emerging mixed-use neighborhood, and new commercial areas. In response to this immediate context, the building is set back from the highway, making space for a bamboo grove that buffers a habitable urban garden and provides a much-needed pedestrian connection between the transportation node and the adjacent neighborhood. The tower itself is distinguished by clarity of expression: a simple, geometric glass volume encasing a stack of large scale, horizontal louvers, set in a lush landscape.


At the ground level, the lobby, reception, and a café provide public spaces which scale, enclosure, and use of light reference regional culture. A perforated exterior screen surrounds the café, reflecting traditions for guiding views and creating privacy, and providing a man-made counterpart to the adjacent, semitransparent bamboo “wall.”


The Tower’s innovative cladding system employs horizontal exterior mullions with a variable section, to maximize year-round operational efficiency. Their subtly inflected profiles successively shift as they wrap the Tower, creating a pattern that changes depending on the viewer’s perspective. Interior wood louvers integral to the curtain wall—mechanically operated but with manual overrides—give tenants individual daylight control within their workspace. They mitigate glare, admit indirect light, and maintain views, while introducing wood’s warm, textural qualities to the office environment.


The outcome is a kinetic facade system that is environmentally responsive, satisfies the workplace preferences of a demanding tenant cohort, and enhances the project’s architectural impact and influence in a newly expanding area of the city. Over the course of the day and as one moves around the building, this innovative wall assembly produces a transformative effect, drawing the observer in and evoking curiosity. The exterior sculptural mullions create different patterns, depending on the sun’s position and the pedestrian’s perspective. As wood louvers open or close according to interior needs, the Tower itself appears either permeable or reflective, revealing patterns of use and activity within.


Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More