Acevedo dental office

Acevedo dental office

Architect
YLAB arquitectos
Location
Sant Boi de Llobregat, Spain | View Map
Category
Offices
YLAB Arquitectos Barcelona
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Architectural lightingDelta Light
Electrical accessoriesBTicino
Chair LottusEnea
Commercial furnitureAcor
CarpenterCarpinteria Construmad
FlooringDLW Flooring GmbH

Product Spec Sheet
Architectural lighting
Electrical accessories
by BTicino
Chair Lottus
by Enea
Commercial furniture
by Acor
Carpenter
Flooring

Dental office refurbishment in Sant Boi de Llobregat

YLAB arquitectos as Architects

Located in a busy street of Sant Boi de Llobregat, a nearby city of Barcelona, this dental office was designed to capture the attention of the pedestrians and cars passing by. The space, an open plan establishment overlooking the street, was rather small for the required program but offered instead a large and well exposed façade. The clients had built their business at a nearby dental office that had become too small and old fashioned. They now wanted a modern clinic that would keep their friendly local character while attracting new clients. A strong and individual corporate image as a competitive argument to differentiate from the franchised dental offices was always a goal.


The design looks for the contrast between a white contemporary technological image and a warm and calm atmosphere that makes the patient´s experience as comfortable as possible. The contemporary character is achieved by an overall white atmosphere with indirect lighting and curved partitions that optimize the layout and create a fluid space. Graphite accents on facades and signage contribute to a strong and sharp image. The warm ambience is accomplished by using warm materials and tones like light oak and warm grey fabric.


Functionally there are two different areas that needed a slightly differentiated feeling: the reception area and the dental area.


The reception area is formed by the entrance vestibule with the reception, the waiting area and a meeting office. Situated along the façade, this zone’s privacy is preserved by adjustable oak wood slats that provide a warm and quiet atmosphere. A natural light limestone flooring reflects the natural light and an indirect RGB light, integrated into two ceiling light coves, provides an additional warm illumination. The reception desk is a white lacquered custom-made piece of furniture conceived as a central point, enabling control over all the different office spaces. This desk has an adjacent sitting area for short more private conversations. The waiting area at the back end of this space, is comfortably furnished on top of a wool rug for acoustic comfort.


The dental area is separated by a curved wall highlighted by a warm indirect white led light at the top. This wall is a white solid partition for the different medical spaces with a transparent glass opening for representative spaces, such as the meeting room and office manager room. This area includes three treatment rooms, a pan, a lab with sterilization and storage room, a private office and a small break room.


The exterior elevations stand out for their graphite floor to ceiling windows and façade cladding, integrating top graphite luminous signs with the dental office´s brand new corporate identity. For a stronger overall identity, all corporate elements such as the exterior signs, interior signage and firm logo, were developed together with the architectural image under the direction of YLAB Arquitectos.

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More