A family of buildings: Community facilites center

A family of buildings: Community facilites center

Architect
Atelier PNG

Julien Boidot

L'atelier des cairns

Émilien Robin architecte
Location
Rives du lac Léman, Neuvecelle (74), France | View Map
Project Year
2021
Category
Community Centres
Clément Guillaume
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersKELLER SYSTEME AG
ManufacturersBOUJON
ManufacturersCdi
ManufacturersSATEC
ManufacturersVENTIMECA

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by BOUJON
Manufacturers
by Cdi
Manufacturers
by SATEC
Manufacturers

A family of buildings : a community facilites cente

Atelier PNG as Architects

This community facilities center (a nursery school, an elementary school, a gymnasium, a library and a school canteen) designed by the trio Atelier PNG, Julien Boidot and Emilien Robin for the village of Neuvecelle in Haute-Savoie, just won the most prestigious French architectural award, the “Équerre d’Argent 2021”. The architects worked on a family of building, inspired by vernacular mountain architectures but resolutely contemporary by their materiality, their openness and fluidity. The project generates an interesting interplay between the programs, the urban context and the landscape of lake Geneva and a very accurate scale relationship with its users and especially the children.

photo_credit Clément Guillaume
Clément Guillaume

A family of buildings
The commission was the construction of several community facilities: a nursery school, an elementary school, a gymnasium, a library and a school canteen. Faced with the challenges of such an extraordinary programme in an ordinary village, a generic response would have been to design a unitary signal building. Instead, PNG proposes a lineage of buildings which reinterpret the archetypes of mountain architecture and blend discreetly into this small town located on the shores of Lake Geneva. The project consists of eight different buildings, scattered on either side of a covered path but united by a «family resemblance». Because in such a unitary urban fabric any architectural gesture would have scrambled the domestic scale of the place, the architects worked on a typology, granulometry and size of buildings that are similar to the context so that none of the additions are perceived as out of scale.

photo_credit Clément Guillaume
Clément Guillaume

Sharing and dilations
The location of each facility on the plot promotes rich interactions between the programs, the outdoor spaces, the urban context and the landscape. Many accesses are created while the town penetrates the parcel through the covered passage which crosses the site from east to west.

photo_credit Clément Guillaume
Clément Guillaume

This draughtboard organization of solids and voids along a main artery generates a quality landscape by the creation of multifunctional interior patios and courtyards protected from the prevailing winds. The embankment is used to install slides, orchards, bleachers, terraced gardens and other informal uses. From the classroom windows and from the covered path, kindergarten children can see their future school and occasionally mingle with older children.

photo_credit Clément Guillaume
Clément Guillaume

Suburban banality
Spaces of ordinary banality conceal multiple resources that contemporary architecture is able to reveal. Here, the transformation of existing constructions and the emergence of new buildings resulted from a study of vernacular mountain architectures. The heritage is respected for what it is: a legacy, a building to be transformed. While avoiding any pastiche effect, the new additions engage in a courteous dialogue with the past through effects of analogy and contrast. By moving away from a purely formal gesture, this project invites the public to take a new look at the urban condition of Neuvecelle, by attempting to restore its dignity.

photo_credit Clément Guillaume
Clément Guillaume
photo_credit Clément Guillaume
Clément Guillaume
photo_credit PNG
PNG
Caption
Caption
Caption

Read story in FrançaisDeutschPortuguêsEspañol and Italiano

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More