3 Ash House

3 Ash House

Architect
Czarl Architects
Location
3 Ash Grove, Singapore 289784, Singapore | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Jiwen Bai
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Floor lampFlos
ManufacturersExterpark
PendantBocci
28
ManufacturersHansgrohe SE
ManufacturersMolteni&C
ManufacturersDuravit

Product Spec Sheet
Floor lamp
Arco by Flos
Manufacturers
Pendant
28 by Bocci
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Duravit

3 Ash House

Czarl Architects as Architects

Sitting at the junction of 2 roads on a peculiar sprawling fan-shaped site, lays a house reminiscent of a stacked village, consisting of a series of interconnected villas. Dwelling units elevated on a multitiered site that slopes up from the front to the rear of the house.

photo_credit Jiwen Bai
Jiwen Bai

Background
The couple set out the brief by stating that they desired a private villa with the emphasis of using natural materials. While also wanting the house to express a "masculine" silhouette, possibly one that showcased a bunker-like aesthetic.

photo_credit Jiwen Bai
Jiwen Bai

Added with the additional need to surmount the site’s challenging triangular shaped and multi-terrain grounds, the proposal aims to approach the site through the idea of sprawling villas. Built like a stacked village, the proposal aims to break up the conventional singular massing of the bungalow into a series of interconnected smaller dwelling units and distributing them loosely on a manmade landscape.

photo_credit Jiwen Bai
Jiwen Bai

With limited natural ground, the architectural strategy was to replicate the natural ground space through elevating an additional landscape area onto the 2nd and attic floor. As such, each separated unit of the house can be experienced as a little villa sprawling out on each floor.

photo_credit Jiwen Bai
Jiwen Bai

The added landscape area comprises a long lap-pool with multiple courtyards on the 2nd floor and a “sky garden” planter deck on the attic. While the swimming pool and attic planter deck at the foreground of the house renders seclusion and perception of isolation for the recessed bedroom villas, adjustable aluminium screen wall (for the pool) and dense trees are introduced as additional measures for privacy screening and noise filtering.

photo_credit Jiwen Bai
Jiwen Bai

Sky gardens and long planters that also act as sun shading ledges loop around the house forming a horizontal ribbon that helps to break down the mass of the house horizontally.

While offering each villa with landscaped vistas, the planting strategy of the house acts as both a separator and connector through the use of the planting ribbon. The ribbon while being able to adequately divide the massing is also able to visually tie the house together through lush flora and fauna.

Project team: Carl Lim, Anditya Dwi Saputra, Khalis Sidek, Priandra Said
C&S engineer: PTS Consultants
M&E engineer: PCA Consulting Engineers
Quantity Surveyor: Barton Bruce Shaw Pte Ltd
Contractor: Construkt pte ltd

photo_credit Jiwen Bai
Jiwen Bai
photo_credit Jiwen Bai
Jiwen Bai
photo_credit Jiwen Bai
Jiwen Bai
photo_credit Jiwen Bai
Jiwen Bai
photo_credit Jiwen Bai
Jiwen Bai
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Skk Paints
2. Oiskos
3. Kstone
4. Polystone
5. Ricefields
6. Mosaico
7. Exterpark
8. Kenjo Lift
9. Duravit
10. Gerberit
11. Hansgrohe
12. Bravat
13. Bocc
14. Flos
15. Lema Wardrobe
16. Molteni&C
17. Simon
18. Kawajun

Read story in DeutschItalianoPortuguêsFrançais and Español

Project Credits
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More