2nd Street Loft
Jasper Sanidad

2nd Street Loft

Feldman Architecture as Architects

The 2nd Street Loft is situated on the fourth floor of an historic, six-story reinforced concrete building, originally built in 1926 to serve as a B.F. Goodrich tire warehouse. After Prohibition, the building was pur-chased by Seagram's Distillery and used as a warehouse and office space. The building was later occupied by a lithography company that operated out of the building until 1995, after which it was redeveloped and converted to residential use.


The current owners of the 2nd Street Loft were attracted to the building’s warehouse vibe, and its rich in-dustrial history. They saw the potential of the 1765-square-foot space, despite the previous floor plan which had introduced angles into the narrow 20-foot-wide by 80-foot-long floor plan. New work began by removing the angles to create a rational floor plan, and to allow natural light from the largest window to fill the entire length of the apartment. “The idea was to create a minimalist, modern, and open feeling for what is a relatively tight space,” notes Stephen Stept, design architect for the project. “We divided the loft into two long zones; a livable hallway that marries circulation with activity, and an enclosed portion that houses private functions.” The palette is simple and clean; white for everything that is built in, comple-mented by concrete columns and an exposed concrete ceiling plane, with dark wood flooring to visually ground the space.


Custom, white shelving lines one side of the hallway to provide storage and display space—and keep clut-ter at bay—while accentuating the length and sense of space within the loft. A Murphy bed folds out of the wall for when guests stay over. The other side of the hallway holds private spaces and is defined by horizontal-slatted aluminum and frosted-glass sliding doors, which hide the master suite and a powder room. The sliding doors provide maximum flexibility and serve as an elegant contrasting detail to the sim-ple lines of the white storage component. The bathroom is lit by a narrow strip of light that runs the length of the bathroom and down onto the wall. At the end of the hallway, the space opens up into an open-style kitchen featuring white cabinetry and counter-tops, and a small living area. A shared rooftop deck provides social space for the building occupants.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Kitchen counterCORIAN® Design
Hallway CabinetsBartlett Cabinets
Kitchen Cabinets -ArclineaWPA San Francisco
Product Spec Sheet
Kitchen counter
Hallway Cabinets
Kitchen Cabinets -Arclinea
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More